Što najbolje štiti

Kirurške maske ne nosite dulje od dva-tri sata, inače postaju žarište virusa i bakterija

EPA
28.03.2020.
u 09:22

Otkako je krenula pandemija koronavirusa neprestano se vode polemike oko toga što najbolje štiti od zaraze. No, na kraju su građani najviše tražili sredstva za dezinfekciju ruku, a trenutno su to zaštitne maske. I dok se situacija s dezinfekcijskim sredstvima relativno stabilizirala, s maskama je i dalje problem.

U ljekarnama ih nema ‘ni za lijek’, osim tu i tamo po astronomskim cijenama i upitne kvalitete. Pitanje je također koja bi količina bila dostatna čak i da stignu u ljekarne s obzirom na interes, piše Jutarnji list. 

Neke veledrogerije naglašavaju da se na tržištu nude skupe maske koje nemaju certifikat, a nerijetko su se u proizvodnju uključili neki koji do jučer nisu ni vidjeli kako izgleda maska. Među njima ima i tzv. proizvođača iz inozemstva. Stručnjaci neprestano ističu kome su zaštitne maske i koje vrste zaista potrebne, a kome bi mogle čak i štetiti, poglavito ako se nepravilno koriste.

“Maske su osim zdravstvenim djelatnicima namijenjene i oboljelima kako u svom okolišu ne bi širili bolest”, neprestano ističe prof. dr. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodaje da su kirurške maske manje učinkovite u zaštiti ljudi koji nisu zaraženi.

Čak se smatra da nošenje kirurške maske može pridonijeti povećanju rizika od infekcije zbog stvaranja osjećaja lažne sigurnosti te moguće učestalijeg dodirivanja lica, očiju i usta rukama. Također se zaboravlja da se kirurške maske ne smiju nositi više od dva-tri sata jer u suprotnom postaju žarište virusa i bakterija.

Zdravstvenim djelatnicima koji su u doticaju s pacijentima za koje se sumnja ili je potvrđen Covid-19, savjetuje se korištenje kirurške maske ili maske veće razine filtriranja (FFP2), a kod zahvata gdje se stvara aerosol odnosno lebdeće čestice, FFP3 maske.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?