Posljedice i velike štete

Kiše blokirale poljoprivredu

14.03.2016.
u 11:00

Kiše koje su padale duže vremensko razdoblje, osim problema po zdravlje stanovnika, donijele su i probleme u poljoprivredi, piše Večernji list BiH.

Isporuke jako kasne

Jednomjesečne kiše blokirale su poljodjelstvo doline Neretve pa i cijeloga juga Hercegovine. - Imamo velikih problema s presadnicama povrća. Svi naši pogoni su puni, isporuke kasne, jednostavno smo blokirani”, kazao nam je Dragan Dadić, direktor Poljoprivredne zadruge “Sunce” iz Nereza, naselja u općini Čapljina, jednog od vodećih proizvođača presadnica povrća u Hercegovini. - Zbog dugog kišnog razdoblja sadnja kupusnjača na otvorenom jako kasni, a zbog dijelom nedavnim olujnim jugom uništenih plastenika, čija obnova kasni opet zbog kiše, blokirani smo potpuno i s te strane. Sve skupa zaustavilo je isporuku presadnica. Sve rano povrće je već trebalo biti presađeno, a dobar dio povrtlara nije ga ni preuzeo, jer ga ne može još uvijek saditi. Mi ugovorene i proizvedene sadnice ne možemo iznijeti na kišu, čuvamo ih u pogonima koji se griju, ali to nam otežava daljnje poslovanje. Nemamo prostora za školovanje, tzv. pikiranje sadnica, niti za sjetvu novih. U drugom turnusu imamo narudžbe iz Bosne, ali smo jednostavno blokirani, zbog vremenskih neprilika spojili su nam se i prvi i drugi turnus, objašnjava Dragan Dadić, direktor Poljoprivredne zadruge “Sunce”. Naravno, proizvođači presadnica su samo prva ruka u cijelom procesu. Probleme zbog nepovoljnih vremenskih prilika i šteta od vjetra mogli bi dalje nizati povrtlari, a za njima i voćari. Već je izvjesno da će mnogi povrtlari ostati bez rane proizvodnje koja je posljednjih godina jedina bila rentabilna. Povrtlari kojima je jugo ‘odnio’ plastenike, uz kašnjenje sezone, moraju kupovati novi materijal. Niz se time ne prekida, jer u nemalim problemima su i voćari. Zbog raskvašenog terena i stalnih kiša ne mogu se obavljati zaštitna prskanja u voćnjacima breskve i nektarine.

Mora se sve zaštititi

Međutim, voćari nemaju izbora pa tako tvrtka “Agroherc” obavlja zaštitno prskanje najvećega breskvika u regiji od 200 hektara, breskvi i nektarina u Gabeli i Višićima, po skroz mokrom zemljištu.

- Moramo raditi bez odlaganja, bez obzira na uvjete, na to nas tjeraju temperature koje pogoduju razvoju štetnika. Ako se zaštitna prskanja ne obave u najkraćem mogućem roku, do ljeta nećemo imati što brati, kazao nam je Željko Prce, tehnolog “Agroherca”. Nisu samo poljodjelci doline Neretve u neprilikama, isti problemi muče i zapadnohercegovačke proizvođače mladih krumpira. Agrotehnički rokovi cure, sadnja kasni, a problemi se gomilaju. Uglavnom, u koju god poljoprivrednu granu na jugu i jugozapadu Hercegovine se trenutačno pogleda, zbog vremenskih (ne)prilika bremenita je problemima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?