misa i polaganje vijenaca

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade HVO-a

Foto: KT
1/2
18.01.2020.
u 14:59

Misu zadušnicu u prepunoj kapelici u krugu vojarne, za vrijeme koje je pjevao vojni zbor Sv. Martina, predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem u vojarni u Kiseljaku, koja nosi ime po Mati Lučiću Maturici, misom zadušnicom u kapelici Sv. Martina u krugu vojarne te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je na blagdan Sv. Ante Pustinjaka obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a Jastrebovi.

Na svečanosti su se okupili brojni bivši zapovjednici i pripadnici HVO-a, na čelu s umirovljenim generalima Ilijom Nakićem, Stankom Soptom i Antom Jelečom, aktivnim generalima u Oružanim snagama BiH Ivicom Jerkićem, Markom Stojčićem i Tomom Kolendom te sadašnjim zapovjednikom vojarne Ilijom Miličevićem, piše Nedjelja.ba. 

Uz vojne i civilne osobe, koje su na službi vojarni u Kiseljaku, pridružili u se gosti iz cijele BiH i Hrvatske: vojni izaslanik brigadir Marin Gregorović, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, civilnih vlasti, kulturnoga života i obrazovnih ustanova.

Misu zadušnicu u prepunoj kapelici u krugu vojarne, za vrijeme koje je pjevao vojni zbor Sv. Martina, predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskoga dekanata, na čelu s vojnim kapelanom don Jakovom Pavlovićem i dekanom fra Zoranom Vukovićem.

Biskup je u svojoj propovijedi pozvao vjernike, da svakim danom nadograđuju slobodu, za koju su se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici brigade Jastrebovi. Pozvao je također na molitvu za sve vojne i civilne žrtve rata sa željom da im svima, po zagovor Sv. Ante Pustinjaka, bez obzira na ime i uvjerenje, milosrdni Bog oprosti sve slabosti i udijeli vječno spasenje.

A tumačeći primjer i način svetosti Sv. Antuna, biskup je podsjetio, da je ovaj svetac svoj životni izbor usamljenika i vrlo zahtjevan način duhovnosti u osami, koje je provodio cijelih 80 godina, ostavljao samo u dvama situacijama: kad je trebalo spašavati i pomagati ljude u potrebi i opasnosti zbog progona kršćana te kad je trebalo obraniti jasnoću i cjelovitost kršćanskoga nauka protiv tadašnjih krivovjerja.

Taj primjer uvijek je suvremen i potrebito ga je nasljedovati vazda, a osobito u tragičnim vremenima, jer Sv. Antun je činio samo ono što katolička vjera naučava: da su ljudi, koje čovjek susreće na životnim putovima i obrana njihovih prava, dostojanstva i potreba jedini put dokazivanja ljudskosti i pristajanja uz Isusa, ali i put spasenja.

Uz to, mons. Vukšić je kazao kako svojim primjerom čuvanja čistoće katoličke vjere, Sv. Antun podsjeća kako je uvijek potrebito, pa i u današnje vrijeme, pristajati uz cjelovit katolički nauk, naučavati ga cijeloga i nastojati ga svjedočiti vlastitim životom.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije