investitor iz bh. dijaspore

KISELJAK Posao našlo 150 radnika, s farme carskih ovaca kvalitetno domaće meso

16.07.2020.
u 08:41

U Podastinju kod Kiseljaka nalazi se farma romanovskih carskih ovaca. Tehnička direktorica tvrtke “Hacienda de la Vida” Maja Zirojević-Bužo kaže da razvoj proizvodnje kvalitetne hrane ima budućnost u BiH i da je to potencijal iz kojeg se mogu stvoriti brojna radna mjesta.

- Farma se bavi uzgojem romanovske ovce, poznate i kao carske. Matično stado uvezli smo iz Češke i cilj nam je dugoročno razviti mrežu kooperanata u BiH. U BiH se uvozi velika količina janjećeg mesa, ali vjerujemo da kvalitetom možemo pronaći kupce i tržište u našoj zemlji. Zbog malog obujma proizvodnje jasno je da kg kvalitetnog domaćeg janjećeg mesa na tržištu mora koštati oko 15 KM, ali ako bismo povećali uzgoj, uveli nove prakse i pokazali dugoročne prednosti ulaganja u razvoj domaćih kompanija u ovom sektoru, omogućili bismo stanovništvu kvalitetniju prehranu uz manje troškove - kazala je Zirojević-Bužo.

Iza tvrtke stoji investitor iz bh. dijaspore u Švicarskoj. Danas poduzeće zapošljava više od 150 osoba. Tvrtku je podržao grant program USAID projekta “Diaspora Invest”. Na ideju je ulagač došao nakon spoznaje koje količine janjećeg mesa se uvoze u BiH, koliko se uzgoji u BiH te da je tek 20% poljoprivrednog zemljišta u BiH iskorišteno.

- Životinje su trenutačno u unajmljenom objektu, a u finalnoj fazi je opremanje suvremene staje koja će poslužiti i kao ogledni objekt za JI Europu. Ostvarena je suradnja sa svim renomiranim stručnjacima i proizvođačima opreme diljem Europe kako bi izgradili i opremili objekt u skladu s EU standardima. Investitor je želio isključivo regionalnu radnu snagu. Kapacitet novog objekta je 500 rasplodnih ovaca i oko 2500 janjadi godišnje - dodaje.

Hrana za životinje osigurava se na lokalnoj razini kroz otkup od poljoprivrednih proizvođača. Osim mesa, obrađuju kožu i vunu u suradnji s tradicionalnim zanatlijama, a na tržištu se mogu naći jastuci i prerađene kože.

- Želimo imati ponudu svježeg janjećeg mesa na tržištu, posebice kada ih tradicionalni uzgajivači nemaju, kako bismo napravili dovoljno mjesta za sve proizvođače. Zajedno možemo proizvesti dovoljno mesa za domaće tržište, osigurati visoku razinu kvalitete, a time stvoriti okvir i za nova radna mjesta i ulaganja - poručuju iz tvrtke, priopćeno je iz USAID-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?