Inicijativa

Kladionice udaljiti 100 metara jednu od druge

24.02.2016.
u 07:00

Mjere su predložene su “zbog učestalosti pojave incidenata, kaznenih djela, pljački, izazivanja opće društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira, prekršaja..., te sve češće ovisnosti o klađenju

Federalna Vlada utvrdila je na 37. sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva financija, izjašnjenja u povodu dviju inicijativa koje se odnose na hitno donošenje zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, koje su podnijeli zastupnik u Skupštini SBŽ Elvedin Mušanović i vijećnik Općinskog vijeća Kakanj Elmedin Kukić.

Obrazloženje prijedloga

Ove mjere predložene su “zbog učestalosti pojave incidenata, kaznenih djela, pljački, izazivanja opće društvene opasnosti, narušavanja javnog reda i mira, te prekršaja, unutar ili u neposrednoj blizini uplatnih mjesta kladionica, te sve češće ovisnosti o klađenju koja proizvodi sve veći broj društveno devijantnih i socijalno ugroženih osoba, što ima za posljedicu niz problema u široj društvenoj zajednici”, navodi se u Mušanovićevoj inicijativi za izmjenu zakona kojom se traži ograničavanje i pooštravanje uvjeta za otvaranje kladionica te kako bi se smanjila štetnost klađenja za društvenu zajednicu. Stoga je predloženo da se u izmjene zakona uvrsti da udaljenost uplatnog mjesta kladionice ne smije iznositi manje od 200 m od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, zatim da uplatna mjesta kladionica, ako je riječ o istom pravnom subjektu ili drugoj pravnoj osobi koja se bavi istom djelatnošu, moraju biti udaljena jedno od drugog najmanje 100 metara. Nadalje, kada se prilikom inspekcijskih kontrola utvrdi činjenično stanje koje potvrđuje da se pravna osoba bavi djelatnošću suprotno odredbama ovog zakona, da joj se trajno oduzme odobrenje za priređivanje igara na sreću - kladionica na tom uplatnom mjestu gdje je počinjen prekršaj, te da se maloljetnim osobama zabrani ulaz u prostorije gdje se vrši priređivanje igara na sreću. U obrazloženju prijedloga stoji kako je kontinuiranim praćenjem stanja na terenu utvrđeno kako je u gradskim i prigradskim naseljima povećan broj otvaranja uplatnih mjesta kladionica. Također, primijećeno je da se uplatna mjesta otvaraju u ugostiteljskim objektima gdje nisu ispunjeni ni minimalni uvjeti od 15 m2, te posebnog ulaza, a otežavaju uvjete obavljanja ugostiteljske djelatnosti u danom objektu. Prisutna je praksa da se na jednoj lokaciji, jedno uz drugo, nalazi po 4-5 uplatnih mjesta kladionica, više pravnih osoba, kao i da uplatna mjesta masovno posjećuju maloljetnici.

Presjek stanja

Kako je navedeno u priopćenju sa sjednice Vlade, u FBiH je donesen novi Zakon o igrama na sreću nakon dugotrajne procedure, a koji je stupio na snagu 2. lipnja 2015., čijim odredbama su izričito propisani uvjeti pod kojima se pravnim osobama može oduzeti odobrenje za priređivanje igara na sreću, kao i stroge kaznene odredbe za prekršaje u ovoj oblasti, te su detaljnije dorađene i precizirane odredbe o zabrani sudjelovanja maloljetnika u svim igrama na sreću. U sljedećem razdoblju bit će praćeni učinci primjene zakona, a nakon toga će se utvrditi potreba i opseg predlaganja njegovih izmjena. Vlada je donijela zaključak da Ministarstvo financija FBiH pripremi i dostavi joj u roku od 30 dana presjek stanja u ovoj oblasti, s brojem uplatnih mjesta i zaposlenih, poreznih prihoda i učinaka primjene ovog zakona na proračun FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije