stručnjaci potvrdili

Klinčić pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija, upala...

Thinkstock
16.05.2019.
u 20:44

Odličnog okusa kao začin u jelima, klinčić je ujedno i moćan saveznik u borbi protiv čitavog niza bolesti.

Iskustva konzumacije klinčića, ističu stručnjaci, znanost je potvrdila kroz stoljeća primjene. Klinčić ili karanfilovac potječe iz Indonezije, a raste i na Madagaskaru, u Pakistanu, Vijetnamu, Indiji, Šri Lanki. Zimzeleno je drvo visoko do 12 metara, a sušenjem cvjetnih palica dobivamo aromatičan začin, piše 24sata.hr. 

Cvijet se bere kad dosegne veličinu do dva centimetra.

- Istraživanja su pokazala kako  ulje klinčića ima oko 25 vrlo važnih sastojaka. Najzastupljeniji je i najvažniji fenolni spoj eugenol (76,8 posto), slijedi beta-kariofilen (17,4 posto), alfa-humulen (2,1 posto) i eugenol acetat (1,2 posto). Obiluje fenolnim spojevima, eteričnim uljem pa je stoga najkorisniji kuhan, a ima nešto vlakana i proteina. Moć je u specifičnim fenolnim spojevima kojih ima znatno više od bilo kojeg voća. Primjena mu je u prehrambenoj industriji jer čuva hranu od truležnih procesa te u dijetetici kod brojnih zdravstvenih smetnji - pojasnila je nutricionistica Olja Martinić.

Upravo je eugenol spoj kojem klinčić može zahvaliti svoju ljekovitost

- Eugenol osnažuje imunitet i ima jako protuupalno djelovanje, pa je u tom smislu klinčić namirnica koja pomaže u boljem zdravlju. Ima i antikancerogeno djelovanje. Kod kuhanja je jako važno da ga ne raskuhate, i pritom je temperatura kuhanja puno bitnija od vremena kuhanja. To znači da sušene pupoljke stavite u vodu na 60 stupnjeva Celzijevih. Čim osjetite jak miris znači da je pustio svoja esencijalna ulja te da je spreman. Tada ga ostavite da se ohladi i spreman je za uporabu - pojasnio je nutricionist Branimir Dolibašić, voditelj centra Nutrilife. Dodao je kako se klinčić osim kao začin u kuhinji ipak najviše koristi u preparatima za vanjsku uporabu.

- Koristi se kao eterično ulje, sastojak krema ili ulja. U stomatologiji ima primjenu zahvaljujući antiseptičkim i analgetičkim učincima također za vanjsku primjenu. Naime, u pojedinim zemljama stomatolozi rabe njegovo ulje za dezinfekciju zuba prije operacije. Klinčić je, sve u svemu, supernamirnica puna antioksidativnih i protuupalnih sastojaka, a kao začin odlično se slaže s mesom ili ribom te u varivima - navodi dalje nutricionist Dolibašić. Količinski, objašnjavaju stručnjaci, zbog snažne arome klinčića se ne može pojesti puno.

Kao i s ostalim začinima, tajna je u umjerenosti

- Intenzivna organoleptička svojstva 'čuvaju' nas od pretjerivanja kada je u pitanju hrana. Ako se radi o dodatku prehrani proizvođači su se pobrinuli da doze imaju u napucima za upotrebu. Ona količina koju dodamo u kompot ili čaj je nekoliko klinčića na 1-2 litre tekućine  što je kod nas u svim recepturama - istaknula je Martinić.

- Kao i druge biljne tvari, klinčić nije lijek. Ima blago stimulatorno djelovanje. Treba znati njegovo mjesto. Puno više se koristi u obliku ulja, a puno manje kao začin, što je šteta jer može obogatiti okus hrane. Primjerice, svježi sir začinite klinčićem i dobit ćete sasvim novi okus. Može ga se dodavati sladoledu - zaključio je Dolibašić.

Stručnjaci klinčiću pripisuju i brojne druge pozitivne učinke, pa tako ističu da njegovo ulje navodno služi u antiparazitnom čišćenju probavnog trakta jer ubija sve mikroskopske vrste parazita, učinkovit je protiv Candide i drugih sojeva gljivica, kao i bakterija te streptokoka. Navodno ima i afrodizijačka svojstva, djeluje kao antihistaminik te pomaže u rastvaranju krvnih ugrušaka, snižavanju povišenog krvnog tlaka i kolesterola u krvi. Ublažava bol, osobito zubobolju, regulira šećer u krvi, uklanja mučninu, pomaže radu jetre.

-  Istraživanja su dokazala da on ne liječi rak ili neke bolesti, nego osnažuje imunitet organizma kako bi se on sam borio protiv virusa, bakterija ili raka. Pojedinci, čitajući takve natpise, odluče pretjerivati pa su u stanju pojesti šaku klinčića, iako to graniči s osjetom boli. To je kao da ste pojeli šaku hrena, a u konačnici možete imati i želučanih tegoba zbog toga i ozbiljne bolove u želucu - upozorio je Dolibašić.

Upravo ljekoviti sastojak eugenol može imati štetne učinke na zdravlje ako se pretjera s uporabom eteričnog ulja klinčića. Ono može nadražiti sluznicu i kožu, a kako usporava zgrušavanje krvi ne preporučuje se ljudima koji pate od bolesti jetre, bubrega ili nekih krvnih bolesti. Dodatno, ne treba ga konzumirati s aspirinom i heparinom, lijekovima koji također usporavaju zgrušavanje krvi, a njegovo ulje ne preporučuje se ni trudnicama i dojiljama, kao ni djeci mlađoj od pet godina.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?