Dom naroda Parlamenta BiH

Klub Hrvata: Dekleraciju o Pelješkom mostu proglasiti neustavnom

28.09.2017.
u 15:16

Klub Hrvata predložio je danas da Dom naroda Parlamenta BiH donese Deklaraciju

Izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH razmatrali su na današnjoj sjednici Informaciju o usvojenoj Deklaraciji Predstavničkog doma koja se tiče izgradnje Pelješkog mosta, ali je tijekom rasprave izaslanica Kluba Hrvata Ljilja Zovko predložila novu deklaraciju.

Pozvala je Dom da usvoji tu deklaraciju kojom se, između ostaloga, podsjeća da je Ustavom propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te se njom upozorava da Deklaracija Zastupničkog doma nema ustavno niti poslovničko utemeljenje.

U njenom prijedlogu stoji da akti jednog doma ne predstavljaju akte Parlamentarne skupštine BiH i da kao takvi ne mogu proizvoditi pravni učinak u međunarodnim i bilateralnim odnosima s drugim državama.

Tom deklaracijom pozvan je Zastupnički dom da prilikom donošenja deklaracija i drugih akata mora poštovati ulogu obaju domova, a Dom naroda obavještava Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH, nadležna tijela Republike Hrvatske i Europske unije da usvojena Deklaracija ne predstavlja službeni dokument Parlametarne skupštine BiH .

Zovko je pojasnila da se Zastupnički dom u Deklaraciji pozvao na odredbe Ustava BiH koje se odnose na nadležnosti PSBiH, zanemarujući činjenicu da se PSBiH sastoji od dva doma zbog čega smatra da je prekršen Ustav BiH te Dom naroda treba zauzeti stav o tome.

Izaslanik Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) upozorio je da prema važećim aktima svaki od dva doma može donositi deklaracije te je pojasnio da je neuobičajeno da se govori o Poslovniku drugog doma i ustavnim ovlaštenjima drugog doma.

- Prijedlog nove deklaracije nezgodan je presedan za buduće situacije. Ima li Dom naroda pravo da presuđuje o odlukama Zastupničkog doma - upitao je Genjac, iznoseći stav da se to na takav način ne može raditi.

Na izlaganje Genjca emotivno je reagirao izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić (HSS) kazavši da se ovdje radi o međunarodnim odnosima te da se nadležnosti institucija moraju poštovati, ali je za Deklaraciju Zastupničkog doma kazao da predstavlja udar na Ustav BiH.

Dopredsjedatelj Doma iz Kluba Srba Ognjen Tadić (SDS) upozorio je da Dom naroda nema pravo stavljati van snage dokument Zastupničkog doma jer se onda može dogoditi da zastupnici van snage stavljaju odluke Doma naroda te je pozvao predlagače nove deklaracije da je povuku.

Za izaslanika Kluba Srba Sredoja Novića (SNSD) sporno je kako će ove deklaracije tumačiti Predsjedništvo, Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova "je li to stav BiH ili pola BiH", te je pozvao da se jasno kaže da Deklaracija Zastupničkog doma nije deklaracija Doma naroda.

- Poslana je negativna slika o BiH. Potrebno je ovo pitanje vratiti u okvire parlamenta BiH. Trebamo razmotriti što možemo danas mijenjati i usvajati, je li to nova deklaracija koje su kolege iz Kluba Hrvata predložili ili ćemo usvajati. Deklaracija Zastupničkog doma ne predstavlja službeni stav BiH, jer deklaracija jednog doma ne može biti službeni stav BiH - podvukao je Nović.

Naveo je i da do ovoga ne bi došlo da je Predsjedništvo BiH zauzelo stav, ali ga je Genjac podsjetio da postoji stav Predsjedništva BiH iz 2009. godine u kojem je navedeno da se moraju poštovati prava BiH na prilaz otvorenom moru.

Dopredsjedatelj iz Kluba Bošnjaka Safet Softić (SDA) pozvao je izaslanike da izjašnjavanje o ovom pitanju odgode za narednu sjednicu, jer je nova deklaracija ponuđena prije samog glasovanja, a potom je uime Kluba Srba zatražena polusatna pauza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?