NEPRIHVATLJIV ZAKON

Klub Hrvata traži zaštitu nacionalnog interesa zbog forsiranja ćirilice u RS-u

Ured dopredsjednika RS
23.09.2021.
u 17:42

Klub Hrvata smatra da je donošenjem ovog zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda te prekršen Ustav Republike Srpske.

Klub Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske donio je zajedno s dopredsjednikom tog entiteta Josipom Jerkovićem prijedlog o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog forsiranja ćirilice i srpskog jezika u RS-u. Prijedlog je usvojen na sjednici kluba Hrvata te je donesena odluka koja je upućena Vijeću naroda RS. 

Naime, Narodna skupštini RS usvojila je Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma. Klub Hrvata smatra da je donošenjem ovog zakona povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda te prekršen Ustav Republike Srpske. 

- Ustavom RS jednakopravno se definira jezik srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda kao službeni jezici, a latinica i ćirilica kao službena pisma. Donošenjem navedenog zakona se nastoji favorizirati srpski jezik i ćirilično pismo u odnosu na jezike drugih konstitutivnih naroda i latinično pismo - navodi se u odluci kluba Hrvata.

Zbog svega navedenog klub Hrvata smatra zakon koji je usvojila Narodna skupština RS neprihvatljivim i protuustavnim. Ističu kako će eventualnim usvajanjem predloženog zakona biti uskraćena jednakopravnost konstititivnih naroda i povrijeđen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda.

Uz dopredsjednika Josipa Jerkovića, sastanku u Banjoj Luci prisustvovali su predsjednik kluba Hrvata u Vijeću naroda RS Ivo Mijić, vijećnici Davor Čordaš, Ivo Kamenjašević i Ivo Bošnjak te poslanik u Narodnoj skupštini RS Mijo Perkunić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?