sjednica u tomislavgradu

Klub Hrvata u Skupštini HBŽ-a o zahtjevima klubova Srba i Bošnjaka

asd
20.01.2017.
u 07:07

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije na sjednici u Tomislavgradu raspravljao je o zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje su uputili klubovi Srba i Bošnjaka u Skupštini te županije, a koje je Ustavni sud prihvatio za odlučivanje.

Naime, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine smatra prihvatljivima zahtjeve klubova srpskog i bošnjačkog naroda u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) u svezi tri sporne odluke.

Riječ je o postupku usvajanja Prijedloga odluke o izmjeni odluke o prijenosu prava i obveza Šumskog gospodarskog društva "Hercegbosanske šume", postupku usvajanja Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine HBŽ-a te postupku usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole HBŽ-a.

Iz Kluba hrvatskih zastupnika su naveli kako smatraju da zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa srpskog i bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o imenovanju tajnika Skupštine HBŽ-a nije osnovan.

Kada je riječ o postupku usvajanja Prijedloga odluke o izmjeni odluke o prijenosu prava i obveza Šumskog gospodarskog društva "Hercegbosanske šume", stav hrvatskog kluba je da se ne radi o ugroženosti nacionalnih interesa Srba i Bošnjaka te da je Skupština HBŽ promijenila samo članove opunomoćenike hrvatske nacionalnosti dok su ostali narodi ostali pri svojim prijašnjim opunomoćenicima.

Također, stav Kluba hrvatskih zastupnika o postupku usvajanja Nacrta zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole HBŽ-a jeste da u tom slučaju nisu narušena osnovna konstitutivna prava srpskog i bošnjačkog naroda, niti se tim zakonom protežira jedan jezik, jedno pismo i jedan narod.

Ustavni sud FBiH je po svim spornim, a navedenim točkama, zakazao javnu raspravu koja će se održati 1. veljače. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?