DESTRUKCIJA

Koalicija SDP - DF - SNSD u Federaciji blokira sve reforme

31.10.2015.
u 06:15

Na sjednici Doma naroda FBiH zaustavljena 
dva zakona

'Bliskih' ideoloških, ali posve udaljenih političkih stajališta, u Federaciji BiH se stvorio koalicijski savez protiv reformi koji čine SDP BiH, DF i SNSD. Ove stranke su u posljednjih tjedan dana na sjednicama Doma naroda počele opstruirati donošenje bilo kakvih reformskih zakona. I to preko srpskoga kluba koji je krnji i nepopunjen.

Zaštita 'uhljeba'

I dok se protivljenje izmjenama federalnog Zakona o državnoj službi smatralo logičnim jer se radi o zaštiti uglavnom SDP-ovih i drugih 'uhljeba' iz vremena SDP-ove Alijanse za promjene koji su godinama nedodirljivi, iako se radi o stranački postavljenim kadrovima, protivljenje izmjenama Zakona o električnoj energiji, koji nije uspio dobiti potporu većine u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda, može se smatrati političkom matricom ponašanja. Naime, SDP, DF i SNSD su se usprotivili izmjenama načina upravljanja državnim kapitalom u poduzećima u kojima Vlada FBiH ima vlasničkog udjela. Naime, ovim je zakonom bilo utvrđeno da s ukupnim resursima u oblasti Ministarstva energetike, industrije i rudarstva FBiH upravlja ministar. I kada se ta odredba trebala ukloniti kako bi se omogućio transparentan rad, SDP - DF - SNSD koalicija je jedinstveno podigla ruku pa izmjene zakona nisu stupile na snagu iako ih je prethodno prihvatio Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Na prethodnoj sjednici Doma naroda čak deset srpskih zastupnika iz nove koalicije diglo je ruku protiv izmjena Zakona o državnoj službi. Predsjednik FBiH Marinko Čavara ocijenio je kako je 'srpskome' klubu očito postala zadaća blokirati brojne reforme.

Nelegalni klub i blokade

"Ovaj klub postaje sve simptomatičniji jer se prvo nije mogao popuniti Izbornim zakonom. S druge strane, imamo situaciju da je maksimalna koalicija SNSD-a, DF i SDP na djelu. Čak se zloupotrebljava mogućnost podizanja vitalnog nacionalnog interesa po svakom pitanju", dodao je predsjednik Federacije BiH. Ove tri stranke SDP - DF - SNSD su i ranije podnosile zahtjev za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa na proceduru donošenja Zakona o radu, kao i oko Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima. To ukazuje kako bi FBiH mogla postati talac nezadovoljnika SDP - DF koji su ispali iz vlasti, kao i SNSD-a koji je zbog protivljenja federalnih partnera iz SDA i DF-a, a onda i na državnoj razini njihovih bliskih stranaka okupljenih oko SDS-a, izbačen iz vladajuće strukture.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?