Počelo stranačko pregrupiranje pred lokalne izbore na jesen

Koalicije moguće u borbi za ključne općine i gradove

izbori, ljubuski, osnovna skola marka marulica
14.03.2016.
u 07:00

Iako je do održavanja lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo više od pola godine, stranke se već pozicioniraju kako bi pokušale ovladati nekima od za njih ključnim općinama i gradovima u zemlji.

Izvjesno je kako će određenih koalicija biti, ali uglavnom za načelničke pozicije, dok će većina stranaka na izborima za općinska vijeća nastupati samostalno. U Federaciji BiH, barem među bošnjačkim strankama, glavna bitka će se voditi za velika gradska središta – Sarajevo, Tuzlu, Zenicu i Bihać, piše Večernji list BiH. Ohrabren rezultatima s posljednjih općih izbora, ali i ishodom prijevremenih izbora u nekim općinama, SDA prilično samouvjereno računa da će potvrditi nadmoć u lokalnim sredinama u kojima je i do sada vladao te osvojiti većinu onih koje trenutačno vodi SDP. To se prvenstveno odnosi na sarajevsku općinu Centar i Tuzlu, koji slove za glavne utvrde SDP-a.

Nacionalni blokovi

SDP i DF su najavili mogućnost isticanja zajedničkih kandidata za načelnike i gradonačelnike, ali ne u svim općinama i gradovima. Bez obzira što najavljuju intenzivniju suradnju, pa čak i mogućnost ponovnog ujedinjavanja, očito je da na lokalnim izborima obje stranke žele provjeriti svoju popularnost u javnosti. O tomu će umnogome ovisiti i koja će od stranaka diktirati proces eventualnog spajanja u budućnosti. Na ishod lokalnih izbora u većinski bošnjačkim općinama utjecat će i stav SBB-a o tome hoće li u svim lokalnim sredinama isticati svoje kandidate.

Kod Hrvata je vrlo malo nepoznanica i sve, osim potvrde dominacije HDZ-a BiH u skoro svim općinama gdje je većinski hrvatsko stanovništvo, bilo bi iznenađenje. HDZ BiH očekuje preuzimanje vlasti i u preostalim općinama gdje trenutačno vladaju druge hrvatske opcije. Ono što će biti izazov za HDZ je stvaranje nacionalnog bloka kako bi Hrvati ponovno imali načelnike u onim općinama u kojima su ih zbog većeg brojna kandidata izgubili prije četiri godine. Hrvatski narodni sabor dobra je polazna točka za zajednički nastup.

Borba za gradove

U Republici Srpskoj se već profiliraju dva bloka koja će u ključnim gradovima i općinama nastupati jedan protiv drugog. SNSD će zajedno s koalicijskim partnerima na entitetskoj razini, DNS-om i Socijalističkom partijom, vjerojatno istaknuti zajedničke kandidate za čelne pozicije u Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Prijedoru, koji je izborna baza Marka Pavića i DNS-a. Njima će se suprotstaviti stranke iz Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP), koje uvelike vode razgovore o zajedničkim kandidatima u Banjoj Luci i drugim velikim gradovima u RS-u. Bilo koja treća opcija će tu imati minimalne izglede za uspjeh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije