liječnik objasnio

Kobna posljedica Covida: Akutni respiratorni distres sindrom

14.12.2020.
u 21:10

ARDS oblik je plućne insuficijencije koji nastaje zbog različitih poremaćaja koji dovode do plućnog edema

Akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) nastaje kad se tekućina nakuplja u alveolama u plućima. Više tekućine u plućima znači manje kisika potrebnog organima za funkcioniranje. Kod pacijenata se javlja teška kratkoća daha a prema nekim istraživanjima ovaj sindrom jedna je od komplikacija Covida 19, javlja HRT. 

ARDS oblik je plućne insuficijencije koji nastaje zbog različitih poremaćaja koji dovode do plućnog edema. Taj je sindrom, objašnjava liječnik Antun Koprivanac - prepoznat tek devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada je uočena skupina bolesnika koji razvijaju naglo pogoršanje respiracijske funkcije. Šezdesetih godina u SAD-u, u nekoliko intenzivnih jedinica počeo se ozbiljnije razmatrati taj sindrom i devedesetih je postignut konsenzus - da se radi o skupini simptoma koji čine ARDS.

Covid 19: 'Coronavirus-induced disease'

U osnovici je proces koji uvjetuje abnormalnu propustljivost malih krvnih žila u plućima, sa sekundarnim nakupljanjem upalne tekućine u alveolama. Takav scenarij za posljedicu ima smanjenje funkcionalne površine pluća uz pojavu difuznih upalnih infiltrata. Narušava se opskrba kisikom svih organa i organskih sustava u tijelu. To rezultira razvojem patnje svih perifernih tkiva i, ako se ne reagira neminovno dovodi do smrti. Nije mali broj slučajeva refraktorne bolesti - koja ne reagira na liječenje.

Što dovodi do ARDS sindroma

ARDS sindrom može se javiti kao posljedica upalnih stanja u organizmu. Najčešće je posljedica primarne infekcije pluća. Kao posljedica koronavirusa, ali i influence te posebno virusa s kojima se nismo susreli - prognoze su loše, naglašava liječnik Koprivanac. Kod bakterijskih infekcija postoji ciljano liječenje, ali pravog rješenja za SARS-CoV-2 virus zapravo nema.

Za liječnike je posebno izazovno vrijeme u kojem živimo, vrijeme pandemije koronavirusa i gripe, ali i drugih respiratornih infekcija. U ovom slučaju, napominje Koprivanac - znatan dio oboljelih koji traži intenzivno liječenje razvija tešku kliničku sliku upravo s ARDS-om. Najvažniji dio liječenja takvih bolesnika je potpora mehaničkom ventilacijom. Na žalost, uz sve intenzivističko liječenje, prognoza nije dobra, naglašava.

- Upravo taj fenomen gdje funkcionalno plućno tkivo biva nadomješteno u prvoj fazi, uslijed ekshudacije - nakupljanjem upalne tekućine i u intersticiji i u alveolama na mjestima gdje se vrši izmjena plinova - čini to stanje tako dramatičnim da su bolesnici, nažalost - ovisni isključivo o skrbi intenzivista, kaže liječnik Antun Koprivanac.

Covid 19 bolest i kompletni organski slom

Iako je još uvijek prerano za preciznu procjenu, liječnici su uvjereni da veći broj težih kliničkih slika Covid bolesnika pogoršava statistiku pojavnosti akutnog respiratornog distresnog sindroma. SARS-CoV-2 virus nije fiksno vezan za jedan organ i ne oštećuje samo jedan sustav. To je sustavna bolest u kojoj nažalost u punoj formi dolazi do kompletnog organskog sloma.

- Virus je neurotropan, kardiotropan, može izazvati upale srčanog mišića, teške upale središnjeg živčanog sustava. Na svu sreću, rjeđe. ARDS je najčešća i najdramatičnija manifestacija s kojom se susrećemo i zbog koje su naše intenzivne jedinice liječenja prilično pune, zaključuje liječnik Koprivanac.

Stručnjaci se nadaju skorijem stavljanju pod nadzor pandemije koronavirusa učinkovitim cjepivom ili drugim lijekom. Tada će se tek moći sagledati sve posljedice koje bolest ostavlja uključujući i povećanu pojavnost ARDS-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije