SAVJETI STRUČNJAKA

Kockica leda je sve što trebate da biste smirili misli i riješili se stresa; evo kako ona umiruje

shutterstock
05.10.2020.
u 07:46

Samo jedna kocka leda pomoći će vam u rješavanju tjeskobnih misli i osjećaja.

Kada se pojave tjeskobni osjećaji, korisno je znati tehnike upravljanja svojim osjećajima, kao i tehnike smirivanja misli. Slično disanju i meditaciji, kirurg Karana Rangarajana iz Londona otkrio je jednostavan i učinkovit način za smanjivanje tjeskobe, a potrebna vam je samo kockica leda, prenosi MindBodyGreen. Prema Rangarajanu, cuclanje jedne kockice leda kada osjetite tjeskobu i stres pomoći će vam u smirivanju tih osjećaja. No kako to zapravo funkcionira? Postoje dva načina kako led pomaže u smirivanju tjeskobe:

1. Odvraća pažnju od tjeskobnih misli

Cuclanje kocke leda može nekoga odvratiti od tjeskobnih misli preusmjeravanjem pozornosti na osjećaj hlađenja u ustima. - Uz to, distrakcija smanjuje aktivaciju amigdale u mozgu. Amigdala je zadužena za emocionalnu obradu, uključujući anksioznost, pa će smanjenje aktivnosti u ovom području neizbježno smanjiti tjeskobne osjećaje - objašnjava nutricionistica Uma Naidoo.

2. Aktivira parasimpatički živčani sustav

Jedna od nuspojava prirodnog odgovora tijela na borbu ili bijeg su suha usta. - U tjeskobi mozak nastoji imati negativnu pristranost, što znači da briga tjera tjeskobne ljude da uvijek budu u potrazi za prijetnjom - objašnjava Naidoo. Kada je tijelo fiksirano na potencijalnu prijetnju, ono oduzima prioritete funkcijama poput probave i stvaranja sline.

Suprotno od reakcije borbe ili bijega, funkcija je odmora koju aktivira parasimpatički živčani sustav. Cuclanjem kocke leda riješit ćete se suhoće usta i povećati stvaranje sline. - Cuclanje kocke leda aktivira parasimpatički živčani sustav za kretanje, što može imati umirujući učinak - kaže ona.

Također, Naidoo otkriva još jedan dodatan trik za smanjenje tjeskobe. Čaj od kamilice zamrznite u posudi za led. Iako svaka osoba može različito reagirati, Naidoo kaže da bi čaj mogao imati smirujući učinak na tijelo, dok će hladnoća imati umirujući učinak na um.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije