Preventivni pregledi u školama ZD županije

Kod 89 učenika otkriveni problemi sa sluhom

10.03.2022.
u 16:25

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u povodu Svjetskog dana uha i sluha preventivnim pregledima je kod 89 učenika u ZDŽ-u otkrila problem sa sluhom.

Zajednički doprinos

Početkom ožujka ovaj se dan obilježava svake godine u cilju podizanja svijesti i promoviranja aktivnosti koje doprinose prevenciji gubitka sluha i unaprjeđenju zdravlja uha. Ove su godine INZ i njegova Služba za školsku higijenu nastojali potaknuti škole u ZDŽ-u da obilježe Svjetski dan uha i sluha, da svoje aktivnosti objave na Facebook stranici škole i tako zajednički doprinesu podizanju svijesti o važnosti očuvanja sluha, kao i značaju obavljanja preventivnih pregleda u cilju ranog prepoznavanja i liječenja bolesti uha i sluha. Veliki broj škola obilježio je ovaj značajan datum koristeći se jedinstvenim sloganima, znakovnim jezikom, fotografijama i videoprezentacijama te pokazao jasan stav o važnosti očuvanja sluha tijekom života i školovanja. - Obrazovne ustanove, nastavno osoblje i učenici su prvi partneri u zdravlju čija je uloga u prevenciji bolesti i unaprjeđenju zdravlja djece nemjerljiva. U cilju zaštite sluha mladih i djece te ranog otkrivanja oštećenja sluha, Služba za školsku higijenu INZ-a svake godine provodi screening program za rano otkrivanje poremećaja sluha kod učenika osnovnih i srednjih škola u ZDŽ-u - ističu iz INZ-a. Tako je 2021. u okviru screeninga sluha pregledano 4339 učenika drugih razreda u 101 središnjoj i 166 područnih osnovnih škola u ZDŽ-u, a kod 51 učenika utvrđen je problem sa sluhom. Iste godine među učenicima osmih razreda sluh je pregledan kod 3120 učenika u 68 središnjih i 18 područnih osnovnih škola, a kod 38 učenika utvrđen je problem sa sluhom. U 2020. na screening pregledu bio je 2351 učenik, od kojih je 55 dobilo preporuku za dodatni pregled, dok je u 2019. bilo 6989 učenika, od kojih je 155 dobilo preporuku za dodatni specijalistički pregled. Od uspostavljanja screening pregleda za rano otkrivanje poremećaja sluha 2013. godine, pa do kraja 2021., tim pregledom obuhvaćena su 31.684 učenika, od kojih je 681 dobio preporuku za dodatni pregled.

Uočena odstupanja

- Svi učenici kod kojih je uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti upućeni su na daljnju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. Kod djece je teže uočiti oštećenje sluha nego kod odraslih osoba i to je jedan od razloga zašto je važno da svako dijete bude dio screening pregleda ako se on provodi u školi ili generaciji kojoj dijete pripada - kažu iz Instituta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?