stolački travar Milan Čerkez

Kod Milana po ljekovite pripravke za jači imunitet dolaze i iz Dalmacije

02.10.2020.
u 20:27

Liječenje ljekovitim travama vjerojatno je staro kao i ljudska civilizacija. Tu tradiciju danas održavaju kućna medicina – nasljeđe od baka, ali i sve rjeđi pojedinci poput Milana Čerkeza iz Stoca, piše Večernji list BiH

Branje navrijeme

Milan svakog petka na prilazu veletržnici u Tasovčićima nudi upakirane različite ljekovite trave, njihove mješavine te razne pripravke. Tu je godinama, a da njegova ponuda ne koristi ljudima, kaže da ne bi ni dolazio. Za razliku od pčelara koji se žale na loše paše ljekovitog bilja, Milan je zadovoljan.

- Za mene je ova godina ista kao i prošla. Jest da je zavladao koronavirus, ali ja ljekovitih trava moram imati zbog stalnih kupaca. Ove godine nema sajmova kao ranije, a ne zna se ni što će biti do kraja godine. Na tim sajmovima dosta prodamo ljekovitih trava, melema... Ubrao sam ih kao i prošle godine. Počeo sam raditi prije mjesec i pol dana, svakog petka sam u Čapljini na veletržnici. Tu imam dosta kupaca, a uz naše domaće, dođu i kupci iz Dalmacije, Metkovića i okolice. Na vrijeme sam ubrao ljekovito bilje, šesti, sedmi i prva polovina osmog mjeseca, to je vrijeme za berbu. Sušim ga u hladu, kakve su u prirodi takve su i kod mene na stolu. Početkom jeseni bude malo i gorkog pelina i šipurka - objašnjava nam Čerkez te na upit ima li neku preporuku za COVID-19, nastavlja:

- Što se tiče koronavirusa, smatram kako je najvažnije da čovjek ima jak imunitet. Za to bi preporučio čajeve za dišne organe - grlo i uopće dišne organe te nešto za trbuh. Za dišne organe i liječenje bronhitisa, astme, spravljam mješavine ljekobilja, vrlo su učinkovite i uzimaju se s medom. Mislim kako za borbu protiv korone treba samo ojačati imunitet. Mislim da je ovo virus kao i ostali virusi i da tu nema neke velike promjene. A imunitet će pobijediti svaki virus - konstatira jedan od rijetkih južnohercegovačkih travara. Milan ističe da tijekom 15-ak godina koliko dolazi na veletržnicu u Čapljinu, cijene čajeva i različitih pripravaka nije mijenjao.

Cijene uglavnom iste

- Marka više ili manje, ništa mi posebno ne znači, kupci su stalni, oni znaju cijenu i dođu s pripremljenim novcem, tako sam izgradio svoj odnos s njima. Porazgovaramo i učinku, razmijenimo iskustva, tako da ja učim od kupaca, a oni od mene - ističe Čerkez zaključujući: “Jedno je sigurno – ljekovito bilje nikom neće štetiti!”•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?