Zdravlje

Koji vitamini su ženama životno važni s godinama?

23.08.2020.
u 18:36

Na pitanje treba li uzimati vitaminske dodatke prehrani, ovisi o više faktora, a jedan od njih je i dob. Naime potreba našeg tijela mijenjaju se s godinama tako da nema jedinstvenog odgovora. Uz napomenu da je uvijek bolje sve potrebne nutrijente dobivati iz hrane, evo orijentira kad posegnuti za kojim vitaminskim dodatkom.

Tinejdžerske godine: vitamin D i kalcij

To su godine usredotočene na dobivanje dovoljno vitamina D i kalcija, kažu stručnjaci. Potreban nam je kalcij za rast kostiju i mišića, ali se ne apsorbira bez vitamina D. To su godine izgradnje kostiju i za dječake i djevojčice, a ako ne izgradiš dovoljno kosti, bit ćeš sklona krhkim kostima kasnije u životu. Djevojke i tinejdžerice trebale bi dobiti 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D po danu i 1300 mg kalcija dnevno, tvrde stručnjaci. Naravno, uvijek je najbolje dobiti hranjive tvari iz hrane koju jedemo, piše portal miss7.

Tvoje 20-te: kako se hraniš?

Još uvijek želiš uzimati kalcij i vitamin D u 20-ima, kažu stručnjaci. Možda ćeš u ovoj dobi trebati i druge vitamine ili minerale, ovisno o prehrani. Na primjer, vegani često trebaju dodatni B12, jer se ti vitamini uglavnom nalaze u proizvodima životinjskog podrijetla. Hrana je uvijek bolja od dodataka prehrani jer, ako uzimaš dodatke, izvlačiš tek jednu hranjivu tvar. Hrana sadrži vitamine, minerale i vlakna.

20-e i 30-e: možda ti nedostaje željeza?

Za mnoge žene to su “godine rađanja“. Ako planiraš zatrudnjeti, počni uzimati prenatalni vitamin s folnom kiselinom i B-kompleksom. Folna kiselina smanjuje rizik od defekta neuralne cijevi ploda, a drugi vitamini B pomažu zdravoj trudnoći. Uzimanje ovih vitamina može smanjiti rizik za autizam kod beba. Žene s teškim menstrualnim ciklusima također trebaju dodatno uzimati željezo, kažu stručnjaci. I ne zaboravi kalcij i vitamin D. Još 30-ih: omega-3 masne kiseline čuvaju srce Neki stručnjaci preporučuju protuupalne omega-3 masne kiseline koje pomažu u smanjenju rizika od bolesti srca. Preporučuje se jesti masnu ribu (kao što je skuša ili losos) najmanje dva puta tjedno za optimalno zdravlje srca.

Tvoje 40-e: vitamin D postaje ključan

Vitamin D postaje još važniji u četrdesetim godinama, kažu stručnjaci. Niska razina vitamina D povezana je s nizom bolesti - od raka i autoimunih stanja pa sve do dijabetesa i pretilosti - a rizici imaju tendenciju povećanja s godinama. Provjeri razinu vitamina D u krvi kako bi vidjela kakvo je stanje. To vrijedi za muškarce i žene u četvrtom desetljeću života. Gotovo je nemoguće dobiti svu potrebnu količinu vitamina D od hrane i gotovo nitko od nas ne dobiva dovoljno sunca u eri kreme za sunčanje, tako da će možda biti potrebni suplementi. I kalcij je važan. I ne zaboravi svoje omega-3, jer rizik od bolesti srca raste s godinama kod muškaraca i žena.

50-e: čuvaj kosti kakve imaš

Tvoja potreba za kalcijem je 1.200 mg tijekom petog desetljeća, a vitamin D je još uvijek bitan kako bi pomogao tvom tijelu da apsorbira taj važan mineral. Sada umjesto izgradnje kostiju čuvaš kosti koje već imaš. Važno je razgovarati s liječnikom o potrebama za kalcijem i vitaminom D – kod žena je veći rizik za osteoporozu nego kod muškaraca. Još 50-ih: počinje menopauza Žene možda ulaze u menopauzu tijekom ovog desetljeća, a određeni prirodni lijekovi mogu pomoći u smanjenju znakova i simptoma menopauze.

Tvoje 60-te: još kalcija, molim

Kalcij i vitamin D su sve važniji kako postaješ starija. Pobrini se da dobivaš sve što trebaš od hrane ili dodataka prehrani. Razgovaraj sa svojim liječnikom o prehrani kako bi vidjela jesu li ti potrebni neki drugi vitamini - kako i što jedemo može se mijenjati s godinama. Zdravlje srca je također važno, zato se pobrini da dobiješ dovoljno omega-3, savjetuju liječnici.

70-te: tijelo sve teže proizvodi vitamin B

Osim kalcija i vitamina D, možda će ti trebati dodatnih vitamina B12. Što si starija, tvom tijelu je teže napraviti i koristiti B12, a možda će biti potrebni i dodaci.

Tvoje 80-te: sve što već uzimaš, samo više

Suplement vitamina B12 može biti važan i tijekom osamdesetih godina, tvrde liječnici. I dalje drži korak s kalcijem, vitaminom D i omega-3 tijekom 80-ih godina, i pazi da obavijestiš svog liječnika o bilo kakvim promjenama u svojoj prehrani ili režimu lijekova.

90 i više: bravo, curo!

Što god radila, vjerojatno funkcionira! Nastavi i provjeri što stogodišnjaci doista jedu kako bi živjela još dulje. Riječ opreza Bez obzira na tvoju dob ili stadij života, sjeti se da „više nije bolje“ – također vrijedi i kada su u pitanju vitamini i minerali, upozoravaju stručnjaci. Ako uzimaš previše vitamina, to može biti otrovno, a u drugim ćeš ga slučajevima izlučiti u mokraći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?