Slatko nikad nismo odbili, a kad se radi o kombinaciji vanilije i jabuka, čini se kako je zaista nemoguće reći ne takvom divnom desertu.
Index Recepti donose odličan recept, a riječ je o prhkom kolaču, odnosno piti koja osim slatke podloge ima i nadjev od pudinga od vanilije i kiselog vrhnja, koji nije težak jer ne sadrži maslac, te na kraju sloj pirjanih jabuka s cimetom.
Na Facebooku je pobrao brdo lajkova
"Pekla ga isti dan kad sam vidjela recept, stavljala sam malo više brašna u koru, šećera u nadjev 2 žlice više i umjesto kiselog vrhnja svježi krem sir. Spremila sam ga da se ponovi. Inače, tko voli malo više jabuka, svakako bih preporučila više da se stavi, možda čak i 3 srednje veličine. Svakako sve pohvale autoru recepta, mene je oduševio", napisala je Mirjana svoje dojmove i savjete.
Recept
Sastojci
Tijesto
250 g glatkog brašna
1 jaje
100 g šećera (može i manje)
1 vanilin šećer
100 g otopljenog maslaca
1 prašak za pecivo
Nadjev
1 prašak za puding od vanilije
500 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 kiselo vrhnje
1 vanilin šećer
Dodatno za nadjev
1 jabuka
1 vanilin šećer
šećer po želji
cimet
malo maslaca
Priprema
Tijesto
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, odvojite malo tijesta i stavite u hladnjak sve.
Nadjev
Puding skuhajte i dodajte kiselo vrhnje, dobro izmiješajte.
Jabuke ogulite i narežite na kockice te pirjajte na malo maslaca, dodajte šećer, vanilin šećer i cimet. Pirjajte 10-tak minuta uz povremeno miješanje.
Slaganje i pečenje - Tijesto razvaljajte, prebacite u tepsiju, prelijte pudingom i poredajte jabuke.
Posipajte s malo cimeta i vanilin šećerom, naribajte tijesto (koje ste odvojili na početku) i pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
Savjet
Umjesto jabuka možete koristiti i drugo voće, sve ovisi o sezoni. Uskoro dolaze jagode, nakon njih maline i borovnice, pa marelice, a onda sočne šljive...