masovno napuštaju službu

Kolike su plaće državnih policajaca: Razlike i do 600 maraka

SIPA
10.11.2019.
u 15:33

Državni policajci, osim što nemaju kolektivno osiguranje, godinama se muče kako izjednačiti svoja primanja s kolegama na županijskoj razini. Ovaj apsurd jedan je od razloga zašto godinama traže od nadležnih institucija da im se pomogne i riješi ovo pitanje.

Razlika u plaćama je i do 600 maraka, piše Dnevni avaz.

Dragan Krvavac i Edin Kahrimanović, čelnici Saveza sindikata državne policije BiH, zatražili su nedavno pomoć i od članova Predsjedništva BiH kako bi im ukazali na težak položaj.

Svaki njihov zahtjev, dopis, poziv na socijalni dijalog prema Ministarstvu sigurnosti BiH i Vijeću ministara je odbijen.

Sve ih ovo, kako je rečeno za Avaz, tjera da masovno napuštaju službu, i to većinom pripadnici Granične policije BiH. 

No, u Sindikatu su i policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), ali i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH).

Prema dokumentima koje Avaz ima u posjedu, policijski službenik u vrijeme formiranja policijskih agencija na državnoj razini 2000. -  2004. godine imao je plaću od 850 maraka, dok je u entitetskim i županijskim MUP-ovima plaća policajca iznosila od 400 do 500 KM.

- Danas je plaća policajca u državnim policijskim agencijama i dalje gotovo istog iznosa (897,75 KM), dok se plaća policajca u entitetskim i županijskim MUP-ovima kreće od 900 do 1.400 KM – navodi se u dokumentaciji.

To znači da je županijskim policajcima plaća u 18 godina povećana za gotovo 1.000 KM, a državnim za manje od 50 maraka.

Kako je navedeno, osnovna plaća zaposlenika sa srednjom stručnom spremom i policajca je 665 KM, s tim da policajac srednje stručne spreme ima dodatak na posebne uvjete rada pa njegova plaća s dodatkom iznosi 897,75 KM, a državnog službenika (stručni suradnik) 998 KM. Sve su to nelogičnosti na koje u Savezu godinama ukazuju.

Između ostalog, u dokumentima se navodi kako su topli obrok i regres smanjeni 2012. godine na šest maraka, uz obvezu da se sagleda mogućnost da se za 2014. poveća za marku, što ni do danas nije učinjeno.

Regres je, također, smanjen na 300 KM i nikad se nije razmatralo njegovo povećavanje, osim što je za kategorije koje su, prema istoj odluci, trebale primati regres u iznosu od jedne marke (1 KM), povećan na 300 KM, navedeno je.

Zaposleni u policijskim agencijama od 2008. godine nisu osigurani od posljedica nesretnog slučaja.

- Policijski službenici nose oružje i izloženi su riziku tijekom izvršavanja poslova i zadataka, posebno u današnjoj situaciji migrantske krize i globalne borbe protiv terorizma, navode iz Sindikata pojašnjavajući zašto bi trebali biti osigurani. 

U dokumentaciji koja je upućena članovima Predsjedništva BiH, istaknuto je da trenutnim zakonskim rješenjima nisu predviđeni redoviti sistematski pregledi zaposlenih u policijskim agencijama.

Trenutno je u policijskim organima zaposlen određen broj ljudi u svojstvu policijskog službenika kojima je odlukom Povjerenstva za ocjenu radne sposobnosti umanjena radna sposobnost ili im je zabranjeno nošenje oružja. No, oni i dalje ostvaruju sva prava kao policijski službenici, jer zakonom nije omogućeno da se rasporede na pozicije bez policijskih ovlasti. 

Zbog nagomilanih problema, sve se više policijskih službenika, zaposlenika i državnih službenika odlučuje napustiti posao i otići iz policijskih institucija, napisano je u dopisu članovima Predsjedništva BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
jozeftrtica
14:54 11.11.2019.

Če bi bili plačani v evrih ne bi bilo nič bolje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?