SAZNAJTE

Koliko često biste trebali mijenjati svoje ručnike i kuhinjske krpe? Stručnjakinja zna odgovor

shutterstock
15.09.2020.
u 07:30

Svakodnevno se koriste u kućanstvu, stoga je važno redovito pranje i mijenjanje.

Kada uložite novce u novi set posteljine ili ručnika, normalno je pitati se koliko dugo će oni trajati. Ipak se oni koriste redovito te prolaze kroz mnoge cikluse pranja, stoga nije ni čudno da ponekad ne traju onoliko dugo koliko bismo htjeli. Kako biste znali kad je vrijeme za bacanje svoji starih stvari, samo pratite ove upute, prenosi Goodhousekeeping.

Posteljina

Obično traje dvije do tri godine, ali trebali biste ju zamijeniti čim počne izgledati tanko i istrošeno. Posteljina se s vremenom trga, pogotovo s trenjem od bacanja i okretanja po krevetu. Stog su poderani porub i promjena boje drugi jasni znakovi da vam posteljina treba mijenjanje. Idealno bi bilo imati dva ili tri seta posteljine koje ćete redovito mijenjati i prati jednom tjedno.

Pokrivači i popluni

Njihov vijek trajanja je oko 5 do 15 godina. Mogu imati dug životni vijek ako ih u ljetnim mjesecima zamijenite tanjom plahtom, ali njihova dugotrajnost ovisi i o vrsti upotrijebljenog materijala za punjenje. No najvažnije je da vaši pokrivači imaju pregradu u sebi koja sprječava punjenju da se miješa i zgrušava. Sprječavanje skupljanja presudno je i kod pranja i sušenja popluna i prekrivača. Kod pranja je važno da prekrivači nisu nagurani u perilicu, već da imaju dovoljno mjesta da se polako okreću i ne stvaraju trenje kod punjenja. Kada je riječ o sušenju, važno ih je prvo dobro istresti.

Kuhinjske krpe

Obično traju oko godinu dana. Oni su različiti od ručnika jer upijaju manje tekućine. Iako to znači da će se sušiti brže od ručnika, loša je strana što bi ih trebali češće zamijeniti. Krpe za posuđe, koje dolaze u kontakt s česticama hrane, treba prati što je češće moguće kako bi se spriječilo prodiranje mirisa. Idealno pranje bi bilo svaki drugi dan. 

Ručnici 

Traju oko dvije do četiri godine Većina ručnika za kupanje ima pamučne petlje zbog kojih su upijajući. Ako se petlje počnu raspadati tako da vidite konce ručnika ili se rubovi oko njega raspetljavaju, to su znakovi trošenja. Iako su oni odlični za sušenje nakon tuširanja, nisu toliko učinkoviti da se sami osuše. Nikad ih nemojte ostavljati na podu ili na hrpi jer postoji šansa da se razvije plijesan i bakterije koji skraćuju njihov vijek trajanja.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/koliko-cesto-biste-trebali-mijenjati-svoje-rucnike-i-kuhinjske-krpe-strucnjakinja-zna-odgovor-1431233 - www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije