Predsjednički izbori

Kolinda nova predsjednica: U “mrtvoj utrci” Josipović izgubio drugi mandat

kolinda
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/12
11.01.2015.
u 21:46

Kolinda Grabar Kitarović je četvrti predsjednik Hrvatske u novijoj povijesti i prva žena na čelu Hrvatske

Hrvatska ima prvu predsjednicu u povijesti, a HDZ Hrvatske šefa države nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kolinda Grabar Kitarović je prema prvim izlaznim anketama nakon zatvaranja birališta imala 51,4 posto glasova. Uslijedili su nakon toga i prvi rezultati DIP-a. Prvotno je prema rezultatima DIP-a prednost imao Josipović, a onda kako se prebrojavao sve veći broj glasova, povećavala se prednost Kolinde Grabar Kitarović. Pobijedila je i dobila preko milijun glasova hrvatskih birača. Sinoć oko 22 sata Kolinda Grabar Kitarović je imala 50,73%, a Ivo Josipović 49,27%. 
Kandidatkinja koalicije predvođene HDZ-om biračima je ponudila program “Za bolju Hrvatsku”, a stručnjaci su naglašavali da je Kolinda Grabar Kitarović svojim nastupima uvjerila birače da upravo joj daju povjerenje. - Zahvaljujemo svim biračima. Teško nam je sakriti osjećaje u ovim pozitivnim trenucima kada gledamo rezultate izbora i naše kandidatkinje - kazao je saborski zastupnik Gordan Jandroković nakon objave prvih rezultata.

Josipović je obnašao mandat predsjednika RH od 2010. Drugi mandat izgubio je jučer u “mrtvoj utrci”. Kolinda Grabar Kitarović je četvrti predsjednik Hrvatske u novijoj povijesti i prva žena na čelu Hrvatske. Drugi krug predsjedničkih izbora u RH obuhvatio je dva najuspješnija kandidata iz prvog kruga. U prvom krugu Josipović je dobio 38,46, a Grabar Kitarović 37,22 posto glasova. Drugi krug izbora obilježila je velika izlaznost, kako u Hrvatskoj tako i na biračkim mjestima u inozemstvu. Nije bila isprazna fraza kada se tvrdilo da će na ovim predsjedničkim izborima pobijediti demokracija. Bilo je za očekivati da će u drugom krugu veći broj birača doći na birališta, ali izlaznost je premašila sva očekivanja. I to ne samo u odnosu na prvi krug od prije dva tjedna, nego i u odnosu na drugi krug izbora prije pet godina.

I Kolinda Grabar Kitarović i Ivo Josipović uspjeli su maksimalno mobilizirati svoje birače pa je rekordna izlaznost prema riječima analitičara time i opravdana. Ružno vrijeme i kiša nisu bili nikakva prepreka za motivirane birače. Na nekim biračkim mjestima bila je gužva i za vrijeme ručka, poslijepodne, pa i sinoć nakon 19 sati. Čekalo se na glasovanje i satima. Poređenja radi zanimljiv je podatak Državnog izbornog povjerenstva da je samo do 16.30 sati na birališta izašlo 1,707.976 birača, a u cijelom izbornom danu prvog kruga glasalo je 1,787.928 birača. Birači su ozbiljno shvatili upozorenja svojih simpatizera da je svaki glas bitan. Najveća je izlaznost bila u Karlovačkoj županiji, a odmah iza nje bila je Varaždinska županija. U četiri županije i gradu Zagrebu odaziv je birača bio znatno veći nego u prvom krugu i ranije. I u gotovo svim drugim županijama u Republici Hrvatskoj izlaznost je veća za najmanje deset postotnih poena, a u nekima čak i 15.     

Komentara 5

SO
Special_one
22:04 11.01.2015.

Čestitke novoj predsjednici!

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
04:39 12.01.2015.

Svaka čast Kolindi. Još kad sam je prije 10 -tak godina upoznao u Pittsburghu znao sam kako je super. Svaka čast i mojim prijateljima na ovom forumu koji su ustajali protiv crvenih i ostalih orjunaških nakaza. Bravo dečki i cure,, Hrvatice i Hrvati!

JM
jezero-matica
15:52 12.01.2015.

Cestitka Kolindi! Ovo je samo prva stepenica prema ciscenju "udbasko komunistickog" taloga u svim porama Hrvatskog drustva! Nema niti vremena niti opustanja.Drzava je totalbo zapustena(namjerno) i opustesena! Ocekuje konstruktivniji odnos prema BiH Hrvatima,koji ipak moramo sami sebi najvise pomoci!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?