mOSTAR

​Komemoracija: Zbog njih danas cijeli Mostar plače

Foto: Stojan Lasić
1/9
16.05.2017.
u 14:21

Komemoracija za stradale u subotnjoj zrakoplovnoj nesreći održana je danas u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Stravična nesreća dogodila se u subotu nešto prije 16 sati kad je sportski zrakoplov u kojem je bilo pet osoba iz zasad neutvrđenih razloga pao i zapalio se u blizini naselja Jasenica, prenosi Pogled.ba

Promotivni let koji je trebao biti nezaboravna avantura za brata i sestru Lanu (11) i Luku (8) Lovrić, te Armana Hadžiomerovića (8) i Muhameda Sipovića (20) pretvorio se u tragediju. Pilot Ivan Karačić taj dan povezao ih je sa zrakoplovom u dvadesetominutni let iznad Mostara koji je za sve završio tragično.

Upisom u knjigu žalosti gradonačelnika Grada Mostara Ljube Bešlića počela je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače komemoracija za pet tragično preminulih u zrakoplovnoj nesreći. 

''Dan žalost, dan rastanka s našim mladim sugrađanima. Teško je bilo što treći što bi moglo pomoći ugasiti bol za tim mladim životima koji su u jednom trenutku otišli s ovog svijeta. Mi ispred Grada pokušavamo osigurati dostojanstven ispraćaj koliko je to moguće u boli i tuzi i jednoj tišini i rekao bi na primjeren način da pomognemo obiteljima da svoju bol lakše prebrode. Sigurno je da je ta bol roditeljima nemjerljiva i sigurno je da naši sugrađani suosjećaju s njima'', kazao je Bešlić.

Predsjednik Aerokluba Mostar Jurica Kolobarić također je izrazio je duboku sućut obiteljima stradalih.

"Mostar je grad avijacije, grad u kojem se leti više od 110 godina. Grad u kojem su se proizvodili avioni, školovali piloti, u kojem Aeroklub postoji 68 godina i nažalost grad koji ne pamti ovakvu zrakoplovnu nesreću koja je odnijela pet života", istaknuo je Kolobarić.

Od svojih školskih kolega, Luke i Lane Lovrić te Armana Hadžiomerovića oprostili su se govorima učenik Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Josip Kolobara te ravnatelj Osnovne škole Zalik Džemal Juklo.

Dan žalosti

Hercegovačko-neretvanska županija i Grad Mostar današnji dan službeno su proglasili Danom žalosti. Dan žalosti obilježava se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave i Gradskog vijeća, odnosno na javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Grad Mostar. 

Vlada HNŽ-a najavila je da će zajedno s Gradskom upravom Mostara preuzeti sve troškove ispraćaja i ukopa stradalih u nesreći u Jasenici. 

U znak odavanja počasti tragično stradalima, sinoć u 21 sat na Starom mostu su ugašena sva svjetla, a Mostarci su i na ovaj način uputili poruke solidarnosti s obiteljimja stradalih.
 
Građani Mostara na Španjolskom trgu još u nedjelju počeli su paliti svijeće za tragično preminule u nesreći kako bi im uputili posljednje pozdrave i na taj način pokazali da su uz njihove najmilije u teškim trenucima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?