PSBIH

Komisija za financije i proračun podržala ukidanje 'bijelog kruha'

bijeli kruh
FENA
23.02.2016.
u 14:29

Članovi Komisije za financije i proračun Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Predlagač zakona je Zastupnički dom, a na njemu nije bilo rasprave na sjednici Komisije niti je bilo uloženih amandmana, a podržan je sa četiri glasa za i dva suzdržana.

Izmjene predviđaju da se briše član koji propisuje da izabrani funkcioneri i nositelji funkcija, nakon prestanka javne funkcije, imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uvjete za mirovinu, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka funkcije.

Ta naknada, poznatija kao "bijeli kruh", obuhvaćala je osnovnu neto plaću s dodatkom za minuli rad i poreze i doprinose u skladu s propisima koji reguliraju ovu oblast.

Izmjene ovog zakonskog rješenja predložio je svojevremeno zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut, a Zastupnički dom je podržao takve izmjene.

Kako je danas istaknuo Arnaut, preostalo je još samo da zakon podrži i Dom naroda u drugoj fazi nakon čega bi zakon trebao biti objavljen u Službenim novinama i tako bi počela njegova primjena, odnosno "bijeli kruh" bi bio ukinut.

- Ukoliko pred zastupnicima bude prijedlog Vijeća ministara da se naknada za "bijeli kruh" ograniči na šest mjeseci, mi ćemo djelovati amandmanski kako bismo onemogućili ponovno uvođenje te naknade - pojasnio je Arnaut.

Na sjednici je s preporukama usvojen Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi "Nabavka osobnih isprava - studija slučaja".

Usvojen je i zaključak kojim se traži od Vijeća ministara BiH i Agencije za identifikacijske isprave i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) da, u roku od šest mjeseci, izvijeste Komisiju za financije i proračun o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije