potvrdio je Fadil Fatić

Konačna odluka: Agencija za statistiku BiH neće povući odluku o objavljivanju rezultata popisa

popis stanovnistva
07.06.2016.
u 20:12

Unatoč pozivima pojedinih političkih dužnosnika iz entiteta Republika Srpska, Agencija za statistiku Bosne i Hercegovina nema namjeru povući odluku o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH, potvrdio je za Klix.ba zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

On je ponovio kako Agencija za statistiku BiH radi u potpunosti u skladu sa važećim zakonima i međunarodnim preporukama te da su odluka koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić u potpunosti podržali predstavnici svih relevantnih institucija Europske unije i drugih međunarodnih organizacija koje su nadležne za ovo pitanje.

"Nije na nama da komentiramo izjave domaćih dužnosnika, ali moram istaknuti kako  Agencija neće nikada raditi suprotno zakonima i međunarodnim standardima bez obzira na pritisak. Ništa neće utjecati na našu nezavisnost i profesionalizam", rekao je Fatić.

Pojedini dužnosnici iz Republike Srpske pozvali su Agenciju za statistiku BiH, odnosno Velimira Jukića, da povuče odluku o objavi rezultata popisa stanovništva.

"Agencija za statistiku neće povući odluku. Nema uopće nikakve pravne mogućnosti da Agencija povuče odluke. Da smo donijeli bilo kakvu drugačiju odluku dogodilo bi se baš suprotno: imali bi niz tužbi unutar BiH, a i izvan nje jer to bi predstavljalo kršenje međunarodnih propisa. Siguran sam da bi to bilo evidentirano i u Sudu u Strasbourgu ", rekao je Fatić za Klix.ba.

Na pitanje kako komentira najave predsjednika RS-a Milorada Dodika da bi Zavod za statistiku RS-a mogao prekinuti suradnju sa Agencijom za statistiku BiH, Fatić je odgovorio da Republički zavod ima jasno utvrđene obveze u Zakonu o popisu stanovništva u BiH, entitetskom Zakonu za statistiku i Zakonu o organizaciji popisa u RS-u.

"Svoje obveze oni crpe iz tih zakona i entiteti su dužni poštovati te zakone. Ako se dogodi suprotno onda je logično i jasno što to znači. Zakon se mora poštivati i on je iznad bilo koga", zaključio je Fatić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?