Mirko Šarović potvrdio

Konačno počeo izvoz govedine iz BiH u Tursku

meso
16.12.2019.
u 13:05

Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku i to je nakon velike neizvjesnosti dobra vijest - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Po njegovim riječima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku bilo je proteklih nekoliko mjeseci mnogo, a prije svega su bili tehničke prirode.

 - Izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka su domaćoj ekonomiji dali, prije svega, međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i koja proizvodi po najvećim europskim standardima - naveo je Šarović. 

Naveo je kako su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge naše tvrtke dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće, a u posljednje vrijeme pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

- Sve te tvrtke dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, primjerice, za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta – istaknuo je Šarović u intervjuu za EuroBlic.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke, Šarović je kazao da takvu odluku donosi Vijeće ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a da podnositelji zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50 posto ukupne bosanskohercegovačke proizvodnje.

- Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH u ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva – naveo je Šarović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?