stećci

Konačno sve manje propadanja i uništavanja stećaka u posuškome kraju

30.07.2018.
u 10:22

Nekada su se stećci u posuškome kraju, od Vira do Dugopolja, nedovoljno čuvali od propadanja. Bilo je tužnih događaja kada su se stećci mljeli kao kamenje i prenosili sa svojih izvornih lokacija.

Tako su u gradsku sredinu iz Tribistova preneseni stećci, što je nedopustivo jer su trebali ostati na autohtonim mjestima. Razlog za to je bilo i svojevrsno neznanje što se tiče zaštite tih vrijednih spomenika. Ipak, stručni zaštitari pronašli su bolju lokaciju. Vrijedi spomenuti stećke na Ričini pokraj Posušja. Obavljeni su stručni radovi radi zaštite i konzervacije kako bi se stećke zaštitilo od propadanja. Taj zahvat predstavlja projekt “Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina, Posušje”. Općina Posušje tim projektom nastavlja aktivnosti na zaštiti.

No, vrijedi spomenuti i poticaj Rade Bešlića Krekića na zaštiti 66 stećaka na lokaciji u Tribistovu. Preneseni su tijekom izgradnje akumulacijskoga jezera na lokalitet ispod jezera. Uz potporu svojih suradnika, Rade je već odradio svoj dio posla na čišćenju i uređenju pristupa. Pripomogli su mu i predsjednik Ogranka MH Blago Kovač (koji je zaguslio o Divi Grabovčevoj, na slici), ravnatelj GK “Fra Petar Bakula” Ljubo Kovač, pisac Slavo Antin Bago, humanitarac Frano Kovač Barić, predstavnici medija i mnogi drugi. Rade naglašava suradnju s nadležnima u Općini Posušje kako bi se taj lokalitet uredilo i zaštitilo jer to zaslužuje njegova vrijednost iz srednjeg vijeka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije