Sarajeski gradonačelnik

Konaković bi preko svojih ljudi mogao imati ključnu riječ u upravljanju gradom

07.04.2021.
u 14:50

Sarajevo neće dobiti Srbina za gradonačelnika, ali vjerojatno hoće ženu, i to iz reda ostalih. Prema dostupnim informacijama, SDP je prvo unutar stranke, a potom i s koalicijskim partnerima, usuglasio ime Benjamine Karić kao nove kandidatkinje za gradonačelnicu Sarajeva, piše Večernji list BiH. 

Neslužbeno, Naša stranka i Narod i pravda prihvatili su taj prijedlog Socijaldemokratske partije, što znači da bi mlada i široj javnosti ne baš poznata znanstvenica trebala uskoro biti izabrana za gradonačelnicu. Povjereništvo sarajevskoga SDP-a tako je, čini se, uspjelo prevladati krizu koja je nastala nakon fijaska s pokušajem izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

Pucanje koalicije

No, to iskustvo govori kako i s kandidaturom Karić treba biti oprezan. Naime, Bogićevića su gotovo svi već vidjeli u gradonačelničkoj fotelji, ali se sve zakompliciralo na sjednici Gradskog vijeća kada je pukla koalicija “četvorke” na pitanju izbora rukovodstva Gradskog vijeća. Nedovoljna potpora koju je u prvom krugu glasovanja imao kandidat Naroda i pravde (NiP) za predsjednika Gradskog vijeća dovela je do raspada “četvorke” i njezina pretvaranja u “trojku”. Ujedno je došao u pitanje i Bogićevićev izbor, a iako se “trojka” ubrzo konsolidirala, on je neopozivo povukao kandidaturu.

U međuvremenu je izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća, ali je ostalo neizvjesno tko će biti novi gradonačelnik.

Poznato je da SDP već godinama muku muči s kadrovima pa je izbor odgovarajuće zamjene za karizmatičnog Bogićevića bila prilično teška misija za tu stranku. U igri su bili stari stranački kadrovi - Nijaz Skenderagić i Ljubiša Marković, ali je odluka na kraju ipak pala na Benjaminu Karić. Ona je nedvojbeno kandidatkinja bez političkih i drugih hipoteka, ali, isto tako, i kandidatkinja bez ikakvoga političkog iskustva. To što je bila formalno jedna od potpredsjednica stranke joj i nije neka referenca jer se uglavnom bavila svojim znanstvenim radom.

Rasterećenje

Međutim, izborom kandidatkinje koja se ne izjašnjava pripadnicom ni jednog od konstitutivnih naroda SDP je rasteretio koalicijske partnere obveze da mijenjaju sastav rukovodstva Gradskog vijeća. Naime, da je SDP kandidirao Bošnjaka, Ademović bi morao napustiti poziciju predsjednika Gradskog vijeća jer na te dvije pozicije ne bi mogle biti osobe iste nacionalnosti. Iz iskustva s izborom Ademovića jasno je kako bi to bio još jedan rizičan korak u procesu formiranja gradske vlasti.

Ovako, SDP i njegovi koalicijski partneri blizu su da konačno riješe kadrovsku križaljku i preuzmu upravljanje Gradom Sarajevom. Ostaje činjenica da nisu uspjeli izabrati Srbina na čelo grada, što su najavljivali kao svoj moralni i politički uspjeh koji je, navodno, trebao poslati u svijet sliku o “pravom Sarajevu”. Pitanje je i tko će doista voditi gradsku vlast. Hoće li to biti politički neiskusna Karić ili Haris Bašić koji bi formalno trebao biti jedan od dva gradonačelnika.

Za razliku od potencijalne gradonačelnice Benjamine Karić i kandidatkinje za drugu dogradonačelničku poziciju Anje Margetić, Bašić ima zavidno političko iskustvo i mogao bi iz sjene upravljati gradom. U kuloarima se uvelike priča kako će Elmedin Konaković upravo preko Bašića i Ademovića voditi Grad Sarajevo i imati ključnu riječ pri donošenju odluka. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?