LJUBLJANA

Konaković - Volk: Za BiH od izuzetne važnosti nastavak podrške Republike Slovenije

21.06.2023.
u 13:25

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas u Ljubljani sa državnim tajnikom za međunarodne odnose u Uredu premijera Republike Slovenije Vojkom Volk.

Sugovornici su odnose dviju država ocijenili kao prijateljske i bez otvorenih pitanja, naglasili su posebno dobru suradnju u oblastima ekonomije, turizma i kulture, ali istovremeno ponovili čvrstu posvećenost unaprjeđenju i jačanju ukupnih političkih i ekonomskih odnosa.

Konaković je čestitao Sloveniji na uspješnom izboru za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a za 2024. i 2025. godinu. Izrazio je zahvalnost Republici Sloveniji na podršci koju pruža Bosni i Hercegovini na putu ka NATO i EU integracijama, posebno za zalaganje pri  dodjeli kandidacijskog statusa BiH  za članstvo u EU.

Konaković je naglasio kako je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetne važnosti nastavak podrške Republike Slovenije i u narednom periodu pred EU komisijom i državama članicama EU,  da bi nakon objavljivanja paketa proširenja mogli da se nadamo odluci o otvaranju pregovora i za BiH.

Naveo je da se raduje zbog sudjelovanja BiH na Bledskom strateškom forumu u kolovozu, kao i na Forumu EU strategije za Dunavski region u listopadu, saopćeno je iz Ureda za odnose s  javnošću MVP-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?