PROCEDURE

Kordić nema još odluku o puštanju na slobodu

Doček Darija Kordića na zračnoj luci u Zagrebu
Foto: VL FOTO
18.06.2014.
u 10:35

Tvrdi da su ga iz austrijskog zatvora otpustili bez bilo kakvih dokumenata. Smjestili su ga u emigracijski centar odakle je prebačen u Zagreb

Bivši predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i haaški osuđenik još nije ni od jedne institucije Haaškog suda ili Austrije dobio odluku da se pušta na slobodu nakon odslužene zatvorske kazne.

“Ja sam”, kazao je nedavno Dario Kordić na promociji knjige koja se bavi njegovim haaškim postupkom u Plitivicama, “jednostavno istjeran iz austrijske države. Kordić tvrdi kako su ga nakon izlaska iz zatvora u Grazu smjestili u deportacijski centar s azilantima iz afričkih država i jednostavno odveli u zračnu luku kako bi ga prebacili do Zagreba bez ikakvog dokumenta i dokaza da je pušten na slobodu. “Ja sam jednostavno istjeran iz Austrije”, kazao je Kordić pred okupljenom publikom kojoj je iznio nekoliko detalja iz razdoblja dok je služio zatvorsku kaznu. Kaže da ga nijedna institucija, ni njegov raniji odvjetnički tim ili hrvatska država nije pismeno obavijestila o njegovu puštanju na slobodu.

Ne zna niti kakva je zakonska procedura za takve protokole. Zbog njegova izlaska na slobodu i dočeka u Zračnoj luci Zagreb podigla se medijska prašina i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Bošnjački dužnosnici u BiH i nevladine organizacije u Hrvatskoj, tražili se od Katoličke crkve da se javno ogradi što je Darija Kordića u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao sisački biskup Vlado Košić. Od gradonačelnika Brčko Distrikta traži se ostavka jer je i on bio u povorci koja je dočekala Kordića u Zagrebu. On se brani informacijom da je tamo išao kao Kordićev dugogodišnji prijatelj. Prozvani Dario Kordić uopće nije javno komentirao iznesene optužbe, već je sve pozvao na mir, molitvu...

Nakon što su istekle dvije trećine kazne od 25 godina zatvora, na koliko ga je Haaški sud osudio, on je pušten. Kaznu od 2006. služio je u austrijskom zatvoru Karlau u Grazu, jednom od najstrožih europskih zatvora.

Osuđen je za ratni zločin nad Bošnjacima i kaže da oprašta svim lažnim svjedocima koji su se svojim iskazima potrudili da završi iza rešetaka.

Ključne riječi

Komentara 1

EK
ekoeco
00:24 20.06.2014.

Pitanje je da li će se njemu halaliti?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?