Novi ministar Vojin Mitrović

Koridor Vc je najveći prioritet, cilj je da se što prije završi

koridor
02.01.2020.
u 16:54

Vojin Mitrović, ministar prometa i veza BiH koji je dužnost preuzeo početkom tjedna je optimist u pogledu rada i rezultata aktualnog saziva državne vlade, te je izrazio očekivanje da će pri donošenju važnih odluka ekonomski interesi prevladati one političke.   
 
- Važno je da smo jednoglasnim usvajanjem svih točki dnevnog reda poslali poruku, prije svega građanima BiH, da ovo Vijeće ministara BiH može u ključnim odlukama govoriti jednim glasom. Posebno je to važno u kontekstu činjenice da su mnogi projekti posljednju godinu zakočeni, a sada smo počeli s radom upravo na realizaciji tih projekata. Mi moramo ekonomski interes staviti na prvo mjesto. Ekonomija spaja ljude i preduvjet je za rješavanje mnogih pitanja. Politika tu treba biti podrška, rekao je Mitrović u intervjuu za Dnevni avaz. 

Komentirajući koji će infrastrukturni projekti biti prioritet u narednom razdoblju za Ministarstvo na čijem je čelu, rekao je kako su Koridor Vc, autoput Beograd - Sarajevo, projekti izgradnje graničnih prijelaza Svilaj i Bratunac – Ljubovija veoma važni za BiH i gotovo sva ova pitanja su već razmatrana na prvoj sjednici Vijeća ministara. 

- Za neke od njih, poput dijela Koridora Vc kroz FBiH, već su na toj sjednici odobrena sredstva, a za GP Bratunac dana je suglasnost za dodatna. Opredjeljenje sadašnjeg saziva Vijeća ministara jeste da se Koridor Vc što prije završi, a i ovi drugi projekti važni su za povezivanje BiH sa susjednim zemljama. Mi u Ministarstvu ćemo dati maksimum u dijelu naših nadležnosti da svi ovi projekti što prije budu završeni. Projekt sanacije dionice puta Foča - Šćepan polje već ima prioritet u realizaciji u RS, a tako će biti i na razini BiH. Mislim da su sredstva već osigurana i da je pri kraju dogovor u vezi s potpisivanjem ugovora s Crnom Gorom. Ovaj projekt je značajan za povezivanje BiH i Crne Gore, pojasnio je Mitrović. 

Kada je u pitanju pokretanje željezničkog prometa u BiH, naglasio je kako ima informacije da su pokrenute određene inicijative za obnovu željezničke infrastrukture. 

- Već postoje određeni pravci za koje su urađeni i projekti. Međutim, za stavljanje u funkciju željezničkog prometa, za što se zalažem, potrebna je pomoć međunarodnih institucija. Radit ćemo intenzivno na tome, rekao je Mitrović.

 U javnosti se pokušava minimizirati uspjeh BiH u pogledu preuzimanja kontrole nad bh. nebom, no Mitrović smatra da određene politike imaju udio u stvaranju konfuzije i pogrešne percepcija da nije preuzeta kontrola nad nebom. 

- To se, ustvari, odnosi na jedan mali dio „džepa“, tako ću ga nazvati, u Unsko-sanskoj županiji, gdje zbog tehničkih razloga imamo kontrolu neba koja je ostala u nadležnosti Hrvatske. Ali, javnost treba znati da BiH nema nikakve troškove po pitanju toga, nego je to prije svega tehničko pitanje, rekao je za Avaz novi ministar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?