STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Koristite dezodorans? Evo zašto je to opasno

Thinkstock
13.02.2018.
u 14:25

'Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugi problema', nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Anne Steinemann sa sveučilišta u Melbourneu.

Većina nas svakog dana koristi dezodorans ni ne sluteći koje se opasnosti kriju u njemu. Što je najgore, ne samo u njemu, već i u proizvodima poput šampona, sapuna, deterdženta, osvježivača zraka, sredstva za čišćenje... 

Zbog teških mirisa stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike za zdravlje povezanih s kemikalijama.

'Poteškoće s disanjem, napadaji astme, migrene, vrtoglavica, osip, gušenje, mučnina i niz drugi problema', nabrojala je neke od tih zdravstvenih rizika profesorica Anne Steinemann sa sveučilišta u Melbourneu.  Steinemann je prošle godine provela istraživanje utjecaja dužoj izloženosti gore spomenutih proizvoda. Rezultati su pokazali da je 33 posto ispitanika imalo problema s migrenama i napadajima astme tijekom korištenja mirisnih proizvoda poput osvježivača zraka i sredstava za čišćenje, piše Men's Health. 

Ovo istraživanje nije jedino koje je potvrdilo vezu između proizvoda poput dezodoransa i zdravstvenih problema.  Niz studija pokazao je da ftalati, spojevi koji se često koriste u sapunima i šamponima, mogu imati ozbiljne posljedice.

'Ti spojevi su povezani s poremećajima muškog reproduktivnog sustava, a sumnja se i da utječu na neurorazvojne poremećaje', rekla je profesorica Heather Patisaul sa sveučilišta u Sjevernoj Karolini. Dodala je da, osim ftalata, i neki drugi spojevi utječu na lučenje testosterona što može uzrokovati gubitak energije, erektilne disfunkcije ili problema s izgradnjom ili zadržavanjem mišića. 

Jedna studija iz 2014. ukazuje na još opasnije posljedice stirena, kemikalije koja se nalazi i u proizvodima za osobnu njegu i kućanstvo, a koje može uzrokovati rak. Istraživanja na životinjama pokazala su povezanost stirena s rakom pluća, dojke, želuca i jetre.  Kako bi smanjili ove rizike i izloženost kemikalijama kupujte proizvode koje nemaju mirisa i koristiti alternative za čišćenje kućanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?