Korizma u "carstvu štiva" Prve osnovne škole Široki Brijeg

19.03.2024.
u 16:00

Godinu i pol dana nakon predstavljanja njihove prve slikovnice, učenički Čitateljski klub Prve osnovne škole Široki Brijeg ide korak dalje te ovih dana predstavlja svoj novi humanitarno-izdavački projekt s naslovom "Dobro došli u carstvo štiva!".

Nadareni učenici

Naime, nadareni učenici najveće širokobriješke škole već se nekoliko godina okupljaju u tamošnjoj školskoj knjižnici kako bi se okušali u izvannastavnim, ponajprije likovnim i literarnim aktivnostima. Tako je početkom prošle školske godine svjetlo dana ugledala istinita ilustrirana priča o njihovoj vršnjakinji s cerebralnom paralizom, ali i s velikom ljubavi prema knjizi i pisanoj riječi. Slikovnica "Mala Iva u carstvu štiva" ne samo da je pobrala nepodijeljene simpatije javnosti nego je dobila i nagradu publike na natjecanju u organizaciji COI "Step by Step", prometnuvši se istodobno i u humanitarni projekt kojim je Prva osnovna škola dobila inkluzivnu knjižnicu s mnoštvom novih lektirnih naslova.

- Već nakon izlaska prve slikovnice Čitateljski klub prionuo je stvarati novu ilustriranu edukativnu priču o učenicima našeg Odjela s poteškoćama u razvoju, koncipiranu poput svojevrsnog vodiča za cjelogodišnje izvannastavne aktivnosti učenika, koji su savjest cjelokupne naše zajednice. Premda su njezini junaci stvarne osobe s kojima dijelimo svakidašnje brige i probleme, naša nova slikovnica "Dobro došli u carstvo štiva!" nudi univerzalnu poruku - svaki pojedinac, škola i zajednica mogu učiniti lakšim i sadržajnijim školovanje učenicima s poteškoćama, ali i njihovim roditeljima. Sve je u životu stvar volje jer, onaj tko hoće, svakako će naći način za učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom za življenje - poručuje školski knjižničar, voditelj Čitateljskog kluba i jedan od autora personalizirane slikovnice Prve osnovne škole Miro Naletilić.

Mudra misao

- "Dobro došli u carstvo štiva!" ujedno je naziv preduskrsnog projekta naše škole jer kupnjom slikovnice tijekom korizme po simboličnoj cijeni svi možemo poduprijeti nabavu novih knjiga za inkluzivnu knjižnicu, koje će biti od koristi i učenicima u našoj nižoj nastavi. Tako sve generacije imaju priliku iz prve ruke doživjeti istinski duh korizmenog vremena odricanja - nadovezao se Miroslav Hrkać, ravnatelj Prve osnovne škole Široki Brijeg, koji će u školskom "carstvu štiva" upriličiti službeno predstavljanje ove hvalevrijedne tiskovine na Svjetski dan osoba s Downovim sindromom u četvrtak, 21. ožujka, u 9 sati.

A mudru misao da "ljubav ne broji kromosome" na prigodnom slavlju "djece ljubavi" potkrijepit će i to što bi jedna od voditeljica svečanosti, unatoč jednom kromosomu viška, trebala biti nekadašnja učenica, a danas volonterka Odjela s poteškoćama Prve osnovne škole Široki Brijeg.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije