II kiparska kolonija u povratničkoj Kornici

Kornica inspirirala umjetnike

04.08.2017.
u 09:00

Pozdravili su umjetnike i povratnike Strajo Krsmanović ravnatelj umjetničke galerije BiH, ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. don Šimo Maršić i predstavnik Ministarstva F BiH Zdravko Beljo.

Umjetnost služi ponuditi bolju i ljepšu sliku stvarnosti a Međunarodni karakter kiparske kolonije u Kornici daje novu dimenziju jer pozitivan glas Kornice pronosi izvan lokalnih okvira i poziva na dolazak u ovo prelijepo posavsko mjesto,  istaknuto je na otvorenju druge po redu manifestacije. Diplomirani akademski kipar i član organizacijskog odbora Antonio Džolan, jedan od začetnika ideje o osnivanju kolonije, na otvorenju se osvrnuo na  proslogodnišnje radove i sudionike. Istaknuo je kako iza kiparske kolonije Kornica ne stoji nikakva oficijelna državna institucija, već je produkt željene interakcije između profeseionalnih umjetnika i ljudi kojima je žive umjetnost.

Misija nade

Član organizacijskog odbora, ujedno domaćin susreta umjetnika pod okriljem živopisne Kornice , zagrebački gospodarstvenik posavskih korijena Petar Lušo pozdravio je prije svega goste umjetnike i ostale , te naglasio kako mnogo osoba sudjeluje u projektu , te je zato i uspješan. Strajo Krsmanović ravnatelj umjetničke galerije BiH istaknuo je vrijednost susreta jer, kazao je, samo u suretu i izmjeni mišljenja i iskustava možemo napredovati. Umjetnici su po definiciji stvaratelji a njihova je misija stvarati nadu. Uvjeren sam da je ova kolonija i mjesto Kornica zapravo mjesto iz kojeg će se poruka nade proširiti duž cijele Bosne i Hercegovine i dalje, kazao je Krsmanović.

Povratnička sredina

Prigodne je riječi uz početak druge kiparske kolonije u Kornici  uputio i ravnatelj Centra za mlade Ivan Pavao II. don Šimo Maršić.  Predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica zamjenik ministra Zdravko Beljo osvrnuo se na spoj jedne povratničke sredine u Posavini i značaja jednog umjentičkog okupljanja.

– Ovaj projekt ima budućnosti, poručio je Beljo. Čast proglašenja otvorenja II. Međunarodne kiparske kolonije Kornica 2017. pripala je načeliku općine Šamac gospodinu Đorđu Milićeviću, koji je istaknuo važnost kolonije ne samo za mjesnu zajednicu Kornica nego i za općinu Šamac, Posavinu i Bosnu i Hercegovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?