epidemiološka slika u fbih

Korona donijela i nešto dobro, ospice gotovo nestale, šuge upola manje

30.06.2020.
u 12:04

Obolijevaju li i umiru ljudi posljednjih mjeseci samo od koronavirusa, a sve druge bolesti su nestale s planeta?! Pitanje je koje mnogi postavljaju od pojave pandemije. I nas je zaintrigiralo kakvo je stanje u FBiH po pitanju drugih zaraznih bolesti te smo odgovor potražili u zdravstvenim biltenima koje za svaki mjesec objavljuje Zavod za javno zdravstvo FBiH. Podaci su objavljeni za prva četiri mjeseca 2020., a zanimljivo je da je oboljelih od zaraznih bolesti u FBiH značajno manje u odnosu na isto razdoblje, piše Večernji list BiH.

Usporedni podaci

Pa je tako u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno 2550 slučajeva vodenih kozica, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 3672, dakle više od 1122 slučaja manje. Ospice, koje se posljednjih godina zbog necijepljenja šire BiH, s koronom su gotovo nestale. Dok su zdravstveni radnici početkom prošle godine muku mučili s oboljelima od ospica, a bilo je i smrtnih slučajeva, ove godine u FBiH su gotovo nestale. Naime, za prva četiri mjeseca ove godine u FBiH registrirana su samo dva slučaja obolijevanja od ospica. Usporedbe radi, u istom razdoblju prošle godine bilo ih je 740. Pad je više nego očigledan. Oba slučaja zabilježena su u siječnju, dakle prije pandemije. Ospice su, od svih zaraznih bolesti, u ovom razdoblju zabilježile najveći pad broja oboljelih. Šuga ili svrab također je zarazna bolest koja je posljednjih godina značajno raširena. No, i ovdje je s pojavom koronavirusa došlo do značajnog pada broja oboljelih. Naime, u prva četiri mjeseca prošle godine u FBiH registrirana su 303 slučaja dok ih je u istom razdoblju ove godine 152. Ove godine manje je i oboljelih od šarlaha. Od siječnja do kraja travnja ove godine u FBiH je registrirano 114 slučaja, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 214. Akutnog enterokolitisa u prva četiri mjeseca lani bilo je 750 slučajeva, dok ih je u istom razdoblju ove godine 592, tako da je i ovdje pad više nego očigledan. Manje je bilo i trovanja hranom. Dok ih je u promatranom razdoblju prošle godine bilo 130, ove godine evidentirano je 57. Istina, nešto više je bilo trovanja salmonelom, prošle godine 16, a ove 20. Manje je i herpes zostera, 224 slučajeva za četiri mjeseca ove godine u odnosu na 295 prošle. Zanimljivo je da je manje i zoonoza, bolesti koje se prenose između životinja i čovjeka. Prema dostupnim podacima, za prva četiri mjeseca prošle godine evidentirano je 55 slučajeva bruceloze, dok ih je ove godine 30. Q-groznice prošle godine evidentirano je devet slučajeva, a ove tri. Nažalost, ove godine više je slučajeva tuberkuloze pluća, za 4 mjeseca evidentirana su 133 slučaja, dok ih je lani bilo 118. Ove godine je zabilježeno i oko 1500 slučajeva gripe ili bolesti slične gripi. Ove godine zabilježeno je i 850 slučajeva COVID-19, tako da se dolazi do brojke od 24.152 oboljelih od zaraznih bolesti u prva 4 mjeseca ove godine u odnosu na 24.287 prošle godine, dakle 135 slučajeva zaraznih bolesti manje u ovoj godini.

Distanca i pojačana higijena

Zarazne bolesti nisu nestale s koronom, ali sigurno je imala utjecaja na njihovo smanjenje. Samoizolacija, socijalna distanca, ali i pojačana higijena sigurno su utjecali na manje širenje zaraza. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?