kao u najbolja vremena

Korona nije promijenila navike bogatih, na luksuz dali milijune

16.06.2021.
u 17:39

Prije više od godinu dana proglašeno je stanje epidemije u BiH. Nizale su se konferencije za tisak kriznih stožera. Obavještavali su nas o svemu što smo već ionako znali. Glavna poruka svih tih obraćanja bila je “iduća dva tjedna su ključna!”. I dok smo čekali kraj pandemije ili bar ublažavanje mjera, uz nadu da će nas virus “zaobići”, živjeli smo sve teže. Veliki broj radnika ostao je bez posla, a time i bez prihoda, ili su im plaće smanjene. Nastojali smo kupovati samo najosnovnije u strahu što nosi sutra, piše Večernji list BiH. 

Kriza nije svima

Međutim, dok jedan dio stanovništva, i to onaj najbrojniji, od travnja prošle godine kupuje samo ono najosnovnije, čuvajući nešto novca za “ne daj, Bože”, u BiH ima i onih koji nemaju potrebe ni za kakvim stezanjem remena, pa troše i kupuju kao u najbolja i najsigurnija vremena. Za pristojan život, bez ikakva luksuza, jednoj četveročlanoj obitelji u BiH potrebno je najmanje 2000 KM, odnosno da oba njezina radno sposobna člana mjesečno ne zarađuju ispod 1000 KM. Većina taj novac nema. Međutim, potrošačke navike određenog sloja ljudi u BiH nikakva kriza ne može poremetiti. Podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH pokazuju da smo lani uvezli nakita i plemenitih metala u vrijednosti 33,49 milijuna KM, što je za 6,75 milijuna KM više nego godinu prije, doznaje srpskainfo.com.

Najskuplji automobili

Kad je riječ o parfemima, bili smo nešto suzdržaniji nego prijašnjih godina, ali smo i na njih potrošili pozamašnu svotu – 23,98 milijuna, što je ipak manje u odnosu na 2019. kada je uvezeno 31,68 milijuna KM ovih proizvoda. U ovom razdoblju uvoz alkohola smanjen je za tek 6,2% s obzirom na to da smo ga lani uvezli za 162,8 milijuna KM, a godinu prije 173,7 milijuna. Samo u četiri mjeseca ove godine uvezli smo parfema za više od 8 milijuna KM, nakita za više od 18,8 milijuna KM, 46,5 milijuna KM dali smo za alkohol… U četiri mjeseca ove godine u BiH je uvezeno 16.019 automobila koji su koštali 282,22 milijuna KM. U odnosu na prošlu godinu uvezeno je 4210 auta više, a uvozna vrijednost bila je veća za gotovo 44 milijuna KM. U ovom razdoblju uvezli smo 3982 rabljena vozila više, dok smo za četiri mjeseca ove godine, u usporedbi s istim razdobljem lani, kupili 228 novih limuzina više. I unatoč koronakrizi, u BiH su uvezeni brojni izuzetno skupi automobili. Najskuplji je Ferarri Pista, koji je koštao više od 600.000 maraka. Prema podacima UNO-a BiH, ovo je najskuplji automobil u BiH u posljednjih 10 godina. Vlasnik je automobil bez poreza platio 531.985,76 KM, a samo davanja na njega iznosila su dodatnih 90.459,68 KM. Na drugom mjestu je Lamborghini Urus vrijedan 466.661 KM, slijedi još jedan Urus od 370.596 KM. Na četvrtom mjestu je Bentley Continental GT od 323.876 KM, a ostatkom liste dominira Mercedes. BiH je školski primjer raslojenosti društva na bogate i siromašne, koje se sve više produbljuje.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?