Izvješće o potrošnji lijekova

Korona smanjila potrošnju antibiotika, ali i ortopedskih pomagala u HNŽ-u

26.02.2021.
u 19:00

U Bosni i Hercegovini potrošnja lijekova stalno raste. Iz godine u godinu troše se deseci milijuna maraka na razne medikamente. To potvrđuje i izvješće o potrošnji lijekova koje je usvojilo Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, piše Večernji list BiH. 

Izdani recepti

Usporedbom podataka o potrošnji lijekova u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu zabilježen je porast izdanih recepata od 5,8% uz porast financijske potrošnje za 5,5%, odnosno 707.865 KM. Porast potrošnje rezultat je povećanja broja korisnika lijekova s pozitivne liste te uvođenja u terapiju 22 nova lijeka koja su uvrštena na pozitivnu listu lijekova HNŽ-a koncem 2019. godine. Pojava epidemije COVID-19 nije utjecala na povećanje potrošnje preko pozitivne liste, što je vidljivo iz potrošnje antibiotika, koja je smanjena za 16% ili 112.873 KM u odnosu na 2019. godinu, navode iz Zavoda. Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala u 2020. godini upućuje na pad ukupnog broja realiziranih odobrenja za 3%, broja korisnika za 4,3% i utrošenih sredstava za 3,2% u odnosu na 2019., što je u izravnoj vezi s pojavom koronavirusa jer su određena pomagala bila teže dostupna, a operacijski program u bolnicama bio je smanjen ili potpuno obustavljen. Pomagala čija potrošnja predstavlja najveći udio u ukupnoj financijskoj potrošnji su pelene, pacemakeri, silikonski ulošci s adapterom i potkoljene proteze za osobe starije od 26 godina. Troškovi sufinanciranja liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava u 2020. godini značajno su povećani u odnosu na 2019. godinu. Ukupan iznos ovih troškova za 2020. iznosi 1,141.077 KM, što predstavlja povećanje od 48,1% ili 370.533 KM u odnosu na 2019. Povećanje tih troškova rezultat je primjene novog pravilnika o sufinanciranju troškova liječenja, nabave lijekova i medicinskih sredstava kojim su proširena prava osiguranika, a sve u cilju povećanja zadovoljstva osiguranika, kao jednog od strateških opredjeljenja Zavoda, navodi se.

Bezreceptni lijekovi

Za razliku od lijekova koje sufinancira Zavod, epidemija koronavirusa dovela je do toga da su bh. građani kupovali enormne količine bezreceptnih lijekova. Prema podacima do kojih su došli mediji, građani su, kada je riječ o bezreceptnim lijekovima, tijekom 2020. najviše kupovali one za snižavanje tjelesne temperature i protiv bolova. Najtraženiji su bili paracetamol i kombinacije, acetilsalicilna kiselina i kombinacije, nesteroidni antinflamatorni lijekovi (NSAR) ibuprofen i kombinacije te probiotici i prebiotici. Dosta su bili traženi lijekovi koji tretiraju kašalj, antiseptični lijekovi za usta, grlo i ždrijelo, kao što su pastile, oriblete i sprejevi te kapi i sprejevi za nos. Od preparata za jačanje imuniteta najviše su traženi oni koji sadrže vitamine C i D različitih jačina, oblika i proizvođača, te kombinacije tih vitamina s drugim komponentama koje dodatno jačaju imunosni sustav.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?