Okončan dvoipolgodišnji arbitražni postupak u Zürichu na štetu Federacije BiH

Korumpirani BH-Gas mora Mađarima platiti 20,5 milijuna KM

storyeditor/2024-04-22/PXL_270317_16079689.jpg
23.04.2024.
u 15:02

Arbitražni sud u Zürichu je nakon dvoipolgodišnjeg postupka donio odluku kojom je djelomično uvažio primjedbe plinskog operatora BH-Gasa, ali je svejedno očekivano bosanskohercegovačkoj strani dodijelio "paprenu" financijsku kaznu zbog jednostranog raskida ugovora s mađarskim plinskim operatorom FGSZ-om i prelaska na Turski tok, piše Večernji list BiH. Tijekom tog postupka utvrđena su brojna kriminalna djela koja su počinili u bivšem menadžmentu ove kompanije i koji su doslovno obmanuli Vladu Federacije BiH da podrži odluku o promjeni pravca opskrbe plinom preko Mađarske na Turski tok.

Posredovali brojni

Taj plinovod je projekt ruskog Gazproma i Ankare, pa se mogu samo izvlačiti zaključci o korupciji i kriminalu koje godinama utvrđuje nekoliko policijskih agencija. Da je postupak okončan, izvijestili su u zajedničkom priopćenju BH-Gas i Energoinvest pokušavajući priopćenjem umanjiti štetu koja je nanesena te da je vjerodostojnost ove kompanije teško narušena. Naime, iako je ugovorom s mađarskim plinskim operatorom bila predviđena opskrba plinom do 2023. godine, BH-Gas je jednostrano raskinuo taj ugovor 2020. godine, čime je postalo jasno kako je nanesena šteta toj kompaniji i Federaciji BiH u aferi koja je, s obzirom na zahtjev Mađara, bila četverostruko veća od one s respiratorima, zbog koje su u zatvoru završili bivši federalni premijer iz SDA Fadil Novalić i još dvije osobe iz te afere. Očito se radilo o političkom dogovoru čiji je sponzor bio vrh Turske države i ruski gigant Gazprom, koji su kod tadašnjeg vodstva Energoinvesta i BH-Gasa izlobirali da odbaci Mađare, znajući da će napraviti štetu toj kompaniji i državi u korist Turskog toka, plinovoda čija popunjenost nije bila zadovoljavajuća. Čak je smijenjena jedna uprava koja se tome protivila te je imenovana nova. Cijelo to vrijeme HDZ BiH nije želio imenovati svoje kadrove u ovaj plinski operator. Vodstvo te kompanije je nakon toga izmanipuliralo Vladu Federacije BiH da prihvati takvu odluku dostavljajući lažne podatke o odšteti, potrebi plaćanja obveza. Djelomično su o tome izvijestili i iz sadašnjeg vodstva kompanije. Oni tvrde da su smanjili štetu te da su uspjeli prepoloviti odštetni zahtjev Mađara. - Tadašnja uprava BH-Gasa plaćala je ove nezakonite i prekomjerne cijene bez prigovora. Arbitražno vijeće potvrdilo je da je mađarski transporter samo u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 31. ožujka 2021. naplatio iznos od 19,09 milijuna dolara za transport plina, što je nevjerojatna 8,94 milijuna dolara više nego što je mađarski prijevoznik imao pravo. Ukupna šteta za BH-Gas tako iznosi 9,96 milijuna dolara. Arbitražno vijeće naložilo je FGSZ-u da plati ove iznose bh. strani - naglasili su. Time su sugerirali kako su Mađari ranije napuhali cijenu transporta plina za BiH. Kako su dodali, slijedom navedenog, uzimajući u obzir iznose koji pripadaju FGSZ-u, Energoinvestu i BH-Gasu, Energoinvest i BH-Gas dužni su mađarskom prijevozniku platiti preostali dio ugovorne kazne u iznosu od 11,16 milijuna dolara.

Obmanuli Vladu

- Pokretanjem vlastitog postupka protiv FGSZ-a, Energoinvest i BH-Gas postigli su smanjenje štete za 50 posto, a koju je izazvala tadašnja uprava BH-Gasa, prihvaćanjem enormne ugovorne kazne. Svi FGSZ-ovi zahtjevi protiv Vlade FBiH su odbijeni u cijelosti - dodaju. Ishod postupka, kako su dodali, potvrdio je stajalište Energoinvesta o tome da je tadašnja uprava BH-Gasa inzistirala i nametnula potpisivanje štetnog aneksa ugovora i platila neosnovane iznose mađarskom prijevozniku nakon 1. travnja 2021. Ponovili su stav da FGSZ mora vratiti te iznose samo zato što se Energoinvest inzistiranjem na protutužbi izborio da se novac vrati. Oni ističu da je tadašnja uprava BH-Gasa obmanula Vladu FBiH da u korist FGSZ-a ugovori kaznu od 30,5 milijuna dolara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije