Mektić:

Korupacija je rak rana koja razara BiH

29.09.2017.
u 18:22

 Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, uoči njegovog današnjeg sastanka sa članovima Komiteta za međunarodne poslove, tijelom Doma lordova britanskog parlamenta, izjavio je novinarima da će goste upoznati s pravim stanjem stvari u BiH u vezi s problemom terorizma, ekstremizma i nasilnog radikalizma.

- Pritom se neće složiti s nekim kvalifikacijama o ovim problemima, koje dolaze iz regije, posebno vezanim za broj osoba koje su potencijalna sigurnosna prijetnja - dodao je ministar sigurnosti BiH. 

Sve to će Mektić govoriti gostima iz Ujedinjenog Kraljevstva fokusirajući se na zadnju raspravu održanu u njihovom parlamentu a vezanu za Bosnu i Hercegovinu.

Gostima iz Ujedinjenog Kraljevstva ministar sigurnosti će također saopćiti da već tri godine transparentno govori o stvarnim dimenzijama ovih problema u BiH ne skrivajući činjenice od javnosti.

Mektić se ih upoznati i o unutrašnim reformama vezanim za prevenciju i borbu protiv terorizma.

Na sastanku sa članovima Komiteta za međunarodne poslove kao tijela koje djeluje u Domu lordova britanskog parlamenta, Mektić će se osvrnuti i na borbu protiv organiziranog kriminala i istači, kako je rekao, da je korupcija najveća rak rana društva, koja razara Bosnu i Hercegovinu.

Također će govoriti i o neefikasnosti i slabostima pravosudnog sistema te će gostima predočiti da način na koji parlament Ujedinjenog Kraljevstva daje podršku Bosni i Hercegovini zasad nema rezultata u borbi protiv korupcije.

Mektić će, kako je najavio, predložiti preusmjeravanje tog novca i permanentno praćenje rezultata pravosuđa BiH, konkretne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala.

Za pravnu anarhiju koja je na sceni, dodao je ministar sigurnosti BiH, najodgovornije je Tužiteljstvo BiH.

- Zavisimo od volje Tužiteljstva, a korupcija svakodnevno razara BiH. Sve dok ovakvo tužiteljstvo ne ode sa scene, svi, pa i Dragan Mektić, moraju biti zabrinuti - rekao je ministar sigurnosti BiH.

Članovi Komiteta za međunarodne poslove, koji djeluje u Domu lordova britanskog parlamenta, razgovarat će danas u Sarajevu s Draganom Mektićem u okviru posjete Bosni i Hercegovini te regionu.

Najavljeno je da će sastanku prisustvovati i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić i pomoćnik direktora Granične policije BiH Slobodan Krstić.

Članovi Komiteta posjećuju zemlje regije radi analize izazova s kojima se suočava Balkan kako bi se detaljno informirali o stanju na ovom području.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?