o čemu su razgovarali

Kovač otkrio detalje sastanka Zvizdića i Petrova u Sarajevu

Miro Kovač
13.02.2017.
u 16:20

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske, Miro Kovač govorio je za N1 o posjetu izaslanstva Hrvatske Bosni i Hercegovini i o "trećem entitetu".

Komentirajući je li Božo Petrov prilikom posjeta BiH izjavio išta o trećem entitetu, kaže kako Petrov, koliko ja on čuo, takvo nešto rekao nije. 

- Radi se o interpretaciji predsjedatelja Vijeća ministara, gospodina Zvizdića, on je interpretirao razmišljanja gospodina Petrova. Ja takvu interpretaciju nemam. Jasno smo prenijeli da su Hrvati u BiH nezadovoljni svojim statusom, da se osjećaju građanima drugog reda i da to treba riješiti na način da se status Hrvata u BiH poboljša. Postoji tu više puteva, pristupa, pa i pristup da idemo promijeniti izborni zakon na način da Hrvati biraju svoga člana Predsjedništva u BiH, ali isto tako da razmišljamo o tome da se uspostavi jedan efikasniji i pravedniji model unutarnjeg poretka u BiH, objasnio je Kovač. 

- Hrvati imaju više tih razmišljanja, postoji više tih pristupa. Jedan od tih pristupa je i onaj koji je iznio Dragan Čović, koji je hrvatski član Predsjedništva, da imamo više federalnih jedinica, jedan drugačiji model unutarnjeg poretka, koji bi omogućio ili jamčio Hrvatima da su u potpunosti ravnopravni, kao ustavotvoran narod, istaknuo je Kovač. 

- Ljudi su opterećeni nekakvim entitetima, može biti pet entiteta, ono što je važno da ima, što je rekao gospodin Čović kao vrhovni predstavnik hrvatskoga naroda u BiH, da ima više federalnih jedinica, jer ovaj sadašnji model, a to tako doživljavaju mnogi Hrvati u BiH kao jedan neefikasan model, naglasio je Kovač. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?