Kupači, oprez!

Kožne, crijevne i očne infekcije vrebaju iz zagađenih rijeka

13.08.2021.
u 09:00

Rizik od zaraze veći je što je neka vodena površina manja i slabije protočna, zbog njezina lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima iz živog i neživog okoliša, ali i zbog samih kupača

Plivanje i kupanje u bazenima, rijekama ili jezerima tijekom ljetnih mjeseci i nesnosnih temperatura zraka koje nerijetko prelaze 40 stupnjeva jedna je od omiljenih aktivnosti bh. građana. Osim spasa od vrućina, kupanje ima brojne prednosti, a jedna od najvažnijih je da je iznimno korisno za zdravlje. No, postoji i druga strana priče, kupanje u rijekama, bazenima i jezerima može se pretvoriti u noćnu moru te donijeti određene zdravstvene rizike, među kojima su i neke zarazne bolesti, piše Večernji list BiH. 

Rizik od zaraze

Inače, rizik od zaraze veći je što je neka vodena površina manja i slabije protočna, zbog njezina lakšeg zasićenja nepoželjnim tvarima i mikrobima iz živog i neživog okoliša, ali i zbog samih kupača. Tako iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a već nekoliko godina upozoravaju na kupanje u Željeznici, Bosni i Miljacki zbog zagađenosti.

Iako ove godine nije izvršena detaljna analiza, iz Zavoda za javno zdravstvo SŽ-a pozvali su kupače na oprez. Kako je za Avaz ranije istaknuo Zlatan Hamza, specijalist zdravstvene ekologije i higijene iz ZZJZ-a SŽ-a, kupanje u rijekama na području SŽ-a epidemiološki je rizično.

- Kupanje u zagađenim rijekama nije nimalo bezazleno, oboljenja koja se mogu dobiti opasna su za sve populacijske skupine, a kod imunokompromitiranih osoba mogu dovesti do ozbiljnih posljedica za organizam. Bolesti koje mogu dobiti osobe koje se kupaju u zagađenim rijekama najčešće su one koje se prenose fekalno-oralnim putem, kao što su gastroenteritis, hepatitis A, konjuktivitis, ali moguće su i druge parazitske i kožne bolesti - kazao je Hamza. I iz drugih zavoda za javno zdravstvo svakoga ljeta upozoravaju građane da je većina rijeka i jezera zagađena bakterijama i virusima koji mogu izazvati oboljenja poput seroznog meningitisa, crijevnih i kožnih zaraznih bolesti.

Osim mikrobioloških uzročnika i povećane koncentracije kemijskih tvari prisutnih u vodi, imaju izrazito štetno djelovanje na organizam. Brojne očne bolesti pripisuju se izravnom kontaktu vode s kontaminiranom vodom, čiji uzroci mogu biti infektivne i neinfektivne prirode. Najčešći neinfektivni agensi su kemikalije koje se koriste za čišćenje bazena. One imaju iritirajuća svojstva i izazivaju alergijski konjunktivitis koji se manifestira u obliku svrbeža oka, a može biti udružen i sa simptomima peckanja, suzenja, fotofobije i zamagljenja vida. - Brojni agensi koji sadrže klor koriste se za dezinfekciju vode u bazenu. Slobodni klor reagira s tvari koja sadrži dušik i koju kupači unose u vodu bazena (urin, znoj, koža koja se ljušti, kozmetika), što dovodi do stvaranja niza tzv. nusproizvoda dezinfekcije, uključujući trihalometane i kloramine - kazala je nedavno za Avaz dr. Nejra Hodžić, spec. oftalmologije.

Kobne posljedice

No, osim zaraza koje vrebaju s kupališta, ponekad stvari izmaknu kontroli pa kupanje završi s kobnim posljedicama, utapanjem, zbog čega uvijek treba biti na oprezu te se pridržavati osnovnih savjeta koji se odnose na ponašanje na kupalištima. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:38 13.08.2021.

A na moru ne??Sva kanalizacija ide u more.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?