borba protiv korupcije

KPZ Sarajevo ukida praksu: Odvjetnici neće više moći donositi pakete pritvorenicima?

zatvor
02.10.2019.
u 18:57

Sudovi u BiH godišnje potroše gotovo 11 milijuna KM na odvjetnike po službenoj dužnosti. Zakon propisuje da odvjetnike po službenoj dužnosti osumnjičeni i optuženi biraju po slobodnoj volji.

Poznato je da veliki dio tog "kolača" dobije manji broj odvjetnika, a o čemu je ranije opširno pisao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Tijekom svog istraživanja novinari CIN-a su se, između ostalog, djelomično dotaknuli i teme paketa s cigaretama i ostalim artiklima, koje pojedini odvjetnici dostavljaju zatvorenicima u KPZ-u.

Međutim, kako doznaje Faktor, ovoj praksi bi u sarajevskom KPZ-u uskoro trebao doći kraj, jer je Uprava ovog zatvora u tim aktivnostima prepoznala elemente korupcije, ali i kršenje Zakona o izvršenju kaznenih sankcija.

Naime, prema članu 88. Zakona o izvršenju kaznenih sankcija, osuđene osobe imaju pravo primati od članova uže obitelji pošiljke s rubljem, predmetima za osobnu uporabu, tisak i knjige, te novac koji mogu trošiti, u skladu s pravilnikom o kućnom redu ustanove.

Prema Pravilniku o kućnom redu sarajevskog KPZ-a, ukoliko pritvorena osoba nema srodnika ni poznanika na području Sarajeva, tada se odvjetnik obraća sucu i upoznaje ga s konkretnim slučajem, nakon čega Sud eventualno odobrava odvjetniku da poduzima određene radnje iz ove oblasti.

Dakle, zakon ne poznaje odvjetnike kao osobe koje uopće mogu dostavljati pakete zatvorenicima, ali je poznato da je ta praksa u sarajevskom KPZ-u primjenjivana više od 10 godina.  

Određeni broj odvjetnika redovito je dostavljao pakete kako osobama koje zastupaju, tako i onima koji uopće nisu njihovi klijenti, pretpostavlja se u cilju da ih pridobiju za svoje klijente koje će braniti po službenoj dužnosti.

Takvo ponašanje nije u skladu ni s Kodeksom odvjetničke etike, koji to dijelom tretira u odjelu Odnosi prema sudovima, upravnim i drugim organima.

Uprava zatvora na čelu s direktorom Farukom Zubčevićem otkrila je ovaj problem i procijenila kako postoje elementi koji ukazuju na zlouporabu statusa pritvorenih osoba, te moguću pojavu korupcije.

Stoga je zatvor, odnosno njezin direktor Zubčević, kako saznaje Faktor, o tome i službeno obavijestio Regionalnu odvjetničku komoru Sarajevo, Upravni odbor, kao i Federalnu odvjetničku komoru, na kojima je sada da poduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Direktor KPZ-a Zubčević kazao je kako "može potvrditi da Uprava KPZ-a Sarajevo provodi intenzivne aktivnosti sukladno strategiji borbe protiv korupcije i u skladu sa Akcijskim planom borbe protiv korupcije za razdoblje 2019. godine."

- Određene radnje fokusirane su i na predmetni segment, ali nešto više o tome vam ne bih mogao komentirati - kazao je Zubčević, uputivši nas na resorno ministarstvo, odnosno ministra Matu Jozića, po čijem odobrenju se realizuju kontakti sa medijima.

U istom aktu, a u koji je Faktor imao uvid, iz KPZ-a Sarajevo ističu da su poduzeli određene korake kako bi pojačali i kontrolu novca koji ulazi u blagajnu KPZ-a, a koji se uplaćuje na ime pritvorenika koji taj novac imaju na raspolaganju za trošenje u kantini.

Naime, u prethodnom periodu su, prema saznanjima Faktora, na računima određenih pritvorenika registrovane enormno visoke uplate, a sumnja se da se radi o novcu stečenim kriminalnim radnjama.

Stoga je od nadležnih u BH Pošti zatražena veća kontrola osoba koje vrše pojedinačne uplate, uz obavezno evidentiranje osobe koja vrši uplatu, koja pri tome službenicima pošte mora predočiti identifikacioni dokument.

Više informacija pokušali smo dobiti od predsjednice Regionalne advokatske komore Sarajevo Vasvije Vidović, te predsjednika Upravnog odbora Komore Rusmira Karkina, u čemu do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?