Upitni radovi

Krah poljoprivrede u BiH blizu, proizvodnja skuplja i do 50 posto

26.03.2021.
u 08:12

U ranijim vremenima početak sadnje i sjetve, unatoč svim izazovima, bio bi donekle optimističan. Razgovaralo bi se o mogućnostima, potencijalima u poljoprivredi, novim alatima i načinima rada... Ovog proljeća priča je bitno drukčija. Sve oči uprte su u budućnost, cijene nemilice rastu na svjetskom tržištu, a što se, logično, prelijeva i na nas, malu zemlju koja je od rata marginalizirala proizvodnju hrane te nam se to sada vraća kao bumerang jer ovisimo o svjetskim kretanjima, dok domaće proizvode radije mijenjamo onima iz uvoza, piše Večernji list BiH. 

Kapitalne investicije

Kontaktirali smo Seljački savez Federacije BiH. - Pa, evo, ljudi rade, siju, sade... A što će biti, to ne znamo. I dalje imamo problema, a vidljivo je da se ništa nabolje nije mijenjalo ni u kojem segmentu. Repromaterijal je skuplji za 30 posto, a stočna hrana za 50 posto u odnosu na prije - pričaju nam u Savezu. Što se tiče djelovanja entitetskih institucija, uvedene su kapitalne investicije na 30 posto, tu je i proizvodnja povrća s 400 KM po hektaru. To su neka poboljšanja, ali sve je to u ovakvim vremenima slabo. Primjerice, nemoguće je objasniti kako naš proizvod postane jeftiniji kad su repromaterijal i hrana skuplji - naglašavaju u Seljačkom savezu Federacije BiH. I njihove oči uprte su u sezonu, otvaranje granica, dolazak gostiju, duge ljetne večeri uz trpezu u bh. gradovima... - Ako se ne otvore restorani, ako se ne produlji radno vrijeme, bit će jako teško - naglašavaju zabrinuto. Na situaciju se žale i u Tuzlanskoj županiji. Smanjeni su poticaji za poljoprivredu na razini županije, i to čak za dva i pol milijuna KM.

Proljetna sjetva

U Udruzi poljoprivrednika Tuzlanske županije najavili su smanjenje nasada, a ona hrana koju trenutačno proizvode bit će skuplja. - Povećanja proljetne sjetve zasigurno neće biti, već će nam se dogoditi suprotno, njezino smanjenje. Uz to će sigurno biti povećanja cijena proizvoda, odnosno voća i povrća. Postajemo prepušteni sami sebi, regresiranje goriva, sjemena i gnojiva ne postoji i zbog toga ćemo idućeg tjedna održati sastanak na kojem planiramo najaviti svoju borbu u Tuzlanskoj županiji - kažu iz Udruge. U teškoj su situaciji i proizvođači jagodičastog voća koji su protekle tri godine snagu i sredstva usmjeravali u razvoj, ali to se sada mijenja. No nekima je i zasmetala izjava iz Grupacije proizvođača jagoda u TŽ-u, čiji je predsjednik izjavio da poljoprivrednici u velikoj mjeri ovise o poticajima. - Smatram da je to neoprezna izjava. Nama država ne bi trebala služiti za poticaje, nego nam osiguravati prodaju bilo na domaćem ili inozemnom tržištu, a znamo kakva je ranijih godina bila situacija s poticajima, osobito u jednom razdoblju kad je i ministar ovog resora završio u zatvoru. Poljoprivreda je u teškoj situaciji, zato treba sjesti i razgovarati, vidjeti što se može ponuditi poljoprivrednicima. Neka nam se kaže što saditi, a što država može zadržati za svoje rezerve, to nam je najbolji poticaj - kazao nam je proizvođač iz Tuzle.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?