nakon što prođu provjeru

Kraj iglama, Federacija će uskoro dijeliti čipove za mjerenje šećera u krvi

06.05.2019.
u 09:30

Ministarstvo zdravstva Federacije BiH čeka da se okonča procedura s registracijom senzora, čipova za mjerenje razine šećera, kako bi se olakšalo život dijabetičarima koji se nalaze na intenzivnoj inzulinskoj terapiji, kao i djeci oboljelim od ove dugotrajne i iscrpljujuće bolesti. Čim budu završene sve potrebne predradnje, Ministarstvo će ovu točku proslijediti na sjednicu Vlade Federacije BiH. 


“Čim se steknu zakonski uvjeti i ti senzori registriraju kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci, mi ćemo pronaći način da se ta pomagala nađu na popisu te napravi rebalans proračuna Federalnog fonda solidarnosti i učiniti ih dostupnim našim pacijentima”, rekao je za Večernjak ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić. 


Po njegovim riječima, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH tek nakon toga može procijeniti potrebna novčana sredstva i pronaći način za njihovo osiguranje u cilju nabave senzora. 

Kako doznaje Večernji list, problem s nabavom malenih čipova, senzora koji se implantiraju ispod kože, u BiH je nastao zbog toga što je golema potražnja za njima, ali i što 
nije postojalo zanimanje kompanija za distribuciju ovoga pomagala na tržištu Bosne i Hercegovine. Prije nego što se bilo koji lijek ili pak pomagalo nađe na tržištu BiH, mora proći posebnu proceduru definiranu kroz Agenciju za lijekove i pomagala BiH. 

Radi se o pomagalu Libre – senzoru za mjerenje razine šećera u krvi za pacijente na intenzivnoj inzulinskoj terapiji. Ovaj ga je proizvođač prošle godine plasirao na tržište Hrvatske i Slovenije. Ovo pomagalo i u BiH iz svog džepa plaća više pacijenata. Za te troškove potrebno je izdvojiti između 200 i 250 maraka mjesečno, što je velik novac. Nakon što se implantira ovaj čip, korisnici imaju i mali mobilni uređaj. Taj se uređaj nosi na ruci i funkcionira tako da emitira zvučni signal ako šećer u krvi prijeđe dopuštene granice. Cijena svakog senzora koji se ipak mora mijenjati svaka dva tjedna kreće se oko 120 maraka. 

U međuvremenu pojavili su se i novi senzori, čitači razine šećera u krvi, koji mogu na temelju znoja odrediti razinu šećera u krvi. Procjenjuje se da u BiH od dijabetesa boluje skoro 400.000 ljudi. U posljednje vrijeme u porastu je broj djece koja su oboljela od ove bolesti. U FBiH Vlada će, uz poboljšanje uvjeta dostupnosti aparata za mjerenje šećera u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa i ostvarivanja prava na financiranje, potaknuti i županije da pokrenu mjere za prevenciju, dijagnostiku i liječenje ove rasprostranjene bolesti. Posebno je važno prepoznati simptome jer polovina oboljelih od dijabetesa tipa 2 i ne zna da ga ima. Taj se dijabetes može izliječiti. •

Komentara 1

DU
Deleted user
08:34 07.05.2019.

Jel ovo uvode RFID čipove na mala vrata!?! Pod krinkom brige za djecu i potrebite, sva dvonožna stoka će biti žigosana po starom planu spomenutom čak i u Otkrivenju!?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije