nakon ukidanja sankcija

“Kraljica voća” iz doline Neretve ovih dana opet kreće za Rusiju

18.07.2018.
u 14:00

Informacija iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o ukidanju sankcija za uvoz jabuka na tržište Ruske Federacije obradovala je i južnohercegovačke voćare. Ustvari, nadležni državni ministar Mirko Šarović vijest o tome javnosti je i proslijedio tijekom posjeta jugu Hercegovine, odnosno Popovu polju, piše Večernji list BiH. Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske rgovine i ekonomskih poslova za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj, govoreći o toj temi ističe:

Bez zaliha

- Od 11. srpnja ponovno je neometan izvoz jabuka u Rusku Federaciju. Ono što je evidentno, zalihe jabuka koje su bile namijenjene na rusko tržište prodane su na drugim tržištima, pa u ovom trenutku i nemamo zaliha, ali imamo novi rod. Sorta colina je već u fazi branja, gala vrlo brzo prispijeva. Upravo je ta sorta prepoznatljiva na ruskom tržištu, Rusi je rado kupuju, tako da je proizvođačima ranih jabuka dobrodošla ova informacija - kaže Nešković, a zatim naglašava:

- U kontaktima s proizvođačima došli smo do saznanja da su cijene jabuka na ruskom tržištu veće, bolje, nego na zapadnom. Što se uvjeta tiče, nema nikakvih promjena. I dalje se traži popunjen fitosanitarni certifikat te potvrda o podrijetlu. U suštini, ono što zahtijeva ruska strana, a i ono što je i naš interes, jest da do kraja ispoštujemo, potvrdimo i osiguramo da se uistinu izvozi naša jabuka, a ne tuđa. To je ono što odgovara i što je dobro za sve proizvođače, za sve ljude koji se bave proizvodnjom i prodajom jabuka s teritorija BiH. Dakle, treba do kraja svaka od institucija, ali i proizvođači i trgovci, ispoštovati ono što je dogovoreno, a to je da se dokaže i potvrdi da je roba, jabuka, uzgojena na teritoriju BiH - kazao je.

Pomoćnik ministra Nešković ističe kako će nadležne institucije strogo inzistirati na tome, ali isto tako kaže kako će i ruska strana pratiti taj proces. Nešković kaže da se ruska inspekcija tijekom posjeta prošle godine ugodno iznenadila ne samo površinama pod jabukama u Hercegovini nego i njihovom kvalitetom. Imajući to u vidu, za izvoz jabuka iz Hercegovine nema nikakvih zapreka, naprotiv. Govoreći o temi otvaranja izvoza na rusko tržište, agronom Slavko Korda, direktor tvrtke Dominant iz Gabela Polja, kaže:

Tehnološki viškovi

- Odluka da se ponovno odobri izvoz u Rusku Federaciju u svakom slučaju je dobrodošla, s obzirom na to da postoje tehnički i tehnološki viškovi proizvodnje, odnosno ploda jabuke, ako ništa da rasteretimo domaće tržište. Znači, i proizvođačima koji nemaju količine za izvoz u Rusiju ta odluka dobro dođe jer će veći proizvođači u izvoz plasirati svoju jabuku. Tako će se izbjeći zagušenje na domaćem tržištu jer BiH je ipak veliki proizvođač jabuke - naglašava direktor Korda.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?