Orašje:

Krenula s radom prva tvrtka u BiH za proizvodnju sjemenske pšenice

Orašje
30.07.2016.
u 11:13

Od ove sezone tvrtka „Agrokontrola“ Orašje, počela je prva u BiH s proizvodnjom, prerađivanjem i dorađivanjem sjemenske pšenice.

- U Federaciji BiH nema proizvođača sjemenske pšenice i za sjemenski materijal strnih žitarica FBiH godišnje troši nekoliko desetaka milijuna maraka koje nepovratno odu u Hrvatsku i Srbiju, kazao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske.

Istaknuo je kako svako pokrivanje tog uvoza s domaćom proizvodnjom znači financijsku dobit države, prenosi Fena.

- Potrebno je da se oformi kooperacija na području Županije Posavske gdje će se sijati krušarice i dobit ćemo kvalitetnu merkantilnu pšenicu koju ćemo moći ponuditi na tržište - dodao je  ministar Brkić.

- Ovaj posao kojeg radimo u 'Agrokontroli' poseban je, i rekao bih, značajan za šire okruženje. Mi u Županiji Posavskoj proizvodimo preko 15.000 tona pšenice, a ta pšenica sortimentom nije takvog kvaliteta da bi zadovoljila EU standarde te će poljoprivrednici morati prijeći na sortiment krušarica - kazao je vlasnik tvrtke Hasan Nurkić.

Naglasio je da  u posljednje dvije godine Turska masovno kupuje pšenicu u BiH, ali od prošle godine traže visinu proteina, kao što je u EU.

- Mi pratimo proizvodnju kroz angažiranje profesionalnih Instituta, dorađujemo i nakon uzimanja uzoraka i detaljne provjere, dobiva se certifikat na svaku vreću koja tek tada može ići u maloprodaju - naglasio je Nurkić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?