sigurnosni Forum 2BS

Krešić: Ne postoji konsenzus oko pitanja procesa NATO integracije

Mijo Krešić
11.12.2020.
u 19:10

Zamjenik ministra obrane BiH Mijo Krešić danas je sudjelujući u radu sigurnosnog Foruma 2BS (To be Secure) rekao da su euroatlantske integracije BiH od strateškog značaja za sve aktere uključene u rješavanje složenih pitanja, te naglasio da nažalost u ovom trenutku ne postoji apsolutni konsenzus oko pitanja procesa NATO integracije.

Zbog toga se, kako je istaknuo, svjedoči stanovitoj sporosti napretka.

Također, kao jedan od panelista o temi „NATO 2030, adaptiranje novim sigurnosnim izazovima i novim granicama“ Krešić je govorio o Strateškom konceptu NATO-a, suvremenim izazovima i prijetnjama kao što su pandemija COVID-19, klimatske promjene, ilegalne migracije i cyber prijetnje. 

Naglasio je da su suvremene prijetnje „naša sadašnjost i budućnost, te samim time i pitanja integracija dobivaju drugačiju dimenziju, zajednička su i zahtijevaju moderan, jednostavan i brz pristup, usklađen s vrstama prijetnji“.

- Jedan od partnerskih alata NATO-a je i politički dijalog te se ipak nadam da bismo jednom intenziviranom kampanjom za animiranje svih institucija i na svim razinama u Bosni i Hercegovini mogli otkloniti zastoje. Ministarstvo obrane i Oružane snage daju i spremne su dati svoj puni doprinos u tom kontekstu - poručio je Krešić.

Na Forumu se govorilo o ključnim izazovima koji očekuju zapadni Balkan u narednom razdoblju, kao i budućnosti NATO Alijanse.

Rad Foruma obilježilo je mnogobrojno učešće visokih zvaničnika, istaknutih akademika i eksperata, koji se bave pitanjima globalne i transatlantske sigurnosti u jugoistočnoj Europi i drugih državnih dužnosnika iz zemlje i regije

Osvrt je dan i na negativne implikacije dezinformacija na sigurnost zemalja regije. Također, neke od tema su bile i geopolitička situacija u svijetu nakon COVID-19 pandemije, kao i razvoj američke vanjske politike nakon nedavnih izbora.

Forum je održan putem virtualne platforme u organizaciji Atlantskog vijeća Crne Gore, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije