Prijepor o ANP-u

Krešić: Samo su bh. Hrvati opredijeljeni za NATO

21.09.2020.
u 21:00

Na sjednici Vijeća ministara na dnevnome redu nije se našla točka o uspostavi odbora za NATO integracijski proces BiH iako je Ministarstvo vanjskih poslova predložilo imena za ovo tijelo. Prijepor je nastao zbog naziva ovoga tijela, ali i posve različitih očekivanja čime treba rezultirati rad ovoga tijela, piše Večernji list BiH.

U ovome tijelu ponovno je za predsjedatelja predložen Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH, a njegovi zamjenici bili bi Mirko Okolić, koji obnaša dužnost zamjenika ministra obrane BiH, i Muhamed Smajić, tajnik toga Ministarstva. Za člana je predložen zamjenik ministra obrane Mijo Krešić.

Brojne beneficije

Hrvatski dužnosnik smatra kako je uspostava ovoga povjerenstva iznimno značajna za državu BiH, njezinu vjerodostojnost i ukupni integracijski proces zemlje. 
“Odbor je trebao biti davno uspostavljen. Za mene je važna bit što bi to povjerenstvo trebalo raditi. Najvažnije je, naime, da se napravi program aktivnosti za 2021. godinu i da to tijelo konačno bude kontakt-točka BiH prema Bruxellesu i NATO-u u smislu obveza koje proistječu iz sadašnjeg odnosa s NATO savezom te budućim procesima. No, za nas je u BiH još uvijek prijeporno jesmo li mi aktivirali Akcijski plan za članstvo (MAP). Ako se tome nadoda koronakriza u ovoj godini, onda možemo zaključiti kako nismo ispunili značajan broj obveza koje proistječu iz programa reformi i aktivnosti vezano za ispunjavanje uvjeta za NATO. Sve to stavljeno je postrani u ovoj godini”, smatra Krešić. Po njegovim riječima, BiH treba pokazati je li vjerodostojan partner i opredijeljena za vrijednosti koje je ranije potvrdila odlukama Predsjedništva BiH i drugih tijela. 
“Stav je jasan i nedvojben. Nama je NATO opredjeljenje i to je nešto što bismo svi trebali razumjeti. Jednostavno, alternative tome procesu nema s obzirom na geostrateška pozicioniranja. To je za BiH najbolja varijanta jer nam curi vrijeme. Mi u BiH imamo osobe koje su angažirane vezano za NATO proces. Brojni naši prijatelji iz SAD-a i ovog saveza jasno nam ukazuju na sve prednosti približavanja tome savezu. Bojim se da ako mi prestanemo biti zanimljivi kao dio NATO-a, izgubit ćemo jako puno. No, posve sam siguran da još uvijek u NATO-u postoji snažan fokus na BiH kako bi postala članica”, dodao je zamjenik ministra obrane BiH. Po njegovim riječima, NATO je sudbinski važno pitanje koje sa sobom ima brojne beneficije, a približavanje i članstvo pridonose društvenoj i političkoj stabilizaciji. On izražava žaljenje što od deklarativnog zagovora NATO integracija jedino Hrvati daju konkretan doprinos kako bi se taj cilj i ostvario. 
“Nažalost, mislim da su jedino Hrvati unutar BiH dugi niz godina istinski opredijeljeni za članstvo u NATO savezu i euroatlantskim integracijama. Pokazuju to sve dosadašnje aktivnosti hrvatskih dužnosnika, ali i konkretni rezultati koji su ostvareni kroz taj proces.

Fige u džepu

Svi drugi kalkuliraju i to je za mene, kao političara iz reda Hrvata, jako zabrinjavajuće. Propustili smo dosta prigoda, a mislim da ni danas ne bismo bili na ovome europskome statusu ni NATO putu da Hrvati nisu predvodili te procese na svim razinama. Oko ovih pitanja više se ne smije trgovati, a svjesni smo da su nacionalne politike time itekako trgovale. Nama je konačno potreban jasan zajednički odgovor jesmo li ili nismo opredijeljeni za NATO”, istaknuo je Krešić, koji je predložen za člana odbora za NATO integracijski proces BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?