Bh. izaslanstvo sa Schetynom

Krišto: Neriješena ustavna pitanja od svakog pitanja stvaraju politički problem koji se teško sanira

bih poljska
19.05.2016.
u 19:21

Grzegorz Schetyn istaknuo je da će Poljska, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti, bezrezervno podržavati put BiH ka Europskoj uniji i NATO-u

Članovi Kolegija Zatupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sastali su se s predsjednikom Komisije za vanjske poslove Sejma (Zastupničkog doma) Poljske Grzegorzem Schetynom drugog dana boravka u službenoj radnoj posjeti toj zemlji, koja se realizira na poziv predsjednika Sejma.

- Bosna i Hercegovina ima specifičan interes za pridruženje Europskoj uniji. U našoj zemlji politički akteri imaju potpuni konsenzus kad je riječ o europskim integracijama jer proces pridruženja i samo pridruženje u velikoj mjeri relaksira i brojna unutarnja pitanja, ali imat će i vrlo pozitivno djelovanje na cijelu regiju jer podiže razinu stabilnosti te relativizira pitanje međudržavnih granica. Mi smo evidentno geografski dio Europe, zemlja u kojoj se prelamaju brojni interesi Balkana i zato vjerujem da bi Euvropi trebalo biti u interesu da se Evuropskoj uniji zajednički pridruže zemlje cijele regije a ne pojedinačne zemlje - rekao je predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

Poljska, kao jaka europska zemlja, premalo je prisutna u Bosni i Hercegovini tim prije što nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, a kao jedan od načina da se to prevaziđe je otvaranje vertikalnog multilateralnog povezivanja pravcem sjever - jug, odnosno budućeg paneuropskog koridora, kao i u okviru Višegradske grupe koja bi mogla biti most između zemalja takozvane stare EU i zemalja jugoistočne Europe, dodao je Bosić.

Po riječima zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, odlične političke odnose i nepostojanje otvorenih pitanja između BiH i Poljske trebali bi pratiti neuporedivo bolji gospodarski kulturni i svaki drugi odnosi. Stoga, dodao je on, predstojeće vrijeme treba iskoristiti za snažan rad s ciljem značajnog unapređivanja tih veza.

Zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto naglasila je da neriješena ustavna pitanja u Bosni i Hercegovini od svakog pitanja stvaraju politički problem koji se teško i sporo sanira. To su, kako je istaknula, stvari što usporavaju bh. put ka Europskoj uniji, ali i unutarnji problemi, koji se moraju rješavati procesom prihvatanja europskih standarda na putu ka Europskoj uniji.

Grzegorz Schetyn istaknuo je da će Poljska, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti, bezrezervno podržavati put BiH ka Europskoj uniji i NATO-u. Rekao je da takozvane stare EU države nisu snažan zagovornik procesa proširenja i da zbog toga impuls koji govori o zainteresiranosti BiH za eurointegracije i europske standarde mora biti vrlo jasan, dosljedan i jak.

Put za Europu nije, kako je dodao, brza i kratka utrka nego prije putovanje koje mnogo više nalikuje upornoj šetnji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije