SARAJEVO

Krišto-Orban: Napraviti iskorak u dobrim odnosima dviju zemalja

22.06.2023.
u 12:19

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas je nakon susreta s predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, koji boravi u službenom posjetu Bosni i Hercegovini, izjavila da Bosna i Hercegovina na europskom putu želi imati odličnu suradnju sa Mađarskom.

Krišto je zahvalila Orbanu na posjetu BiH, te na otvorenom, iskrenom, prijateljskom razgovoru u interesu obje zemlje. Navela je da je mađarskog premijera informirala o aktualnoj politčkoj situaciji u BiH, kao i o prioritetima i fokusu rada Vijeća ministara BiH.

- Na poseban smo način naglasili fokus rada našeg Vijeća ministara, te da smo napravili iskorak i po odnose unutar same BiH, a i po ispunjavanju uvjeta koje je država dobila kao nešto na čemu mora raditi - izjavila je Krišto.

Dodala je da su izrazili zahvalnost Mađarskoj koja nas podupire na tom putu i da je kandidacijski status nešto što je relaksiralo odnose unutar BiH.

- Naglasili smo našu dobru privrednu suradnju koja se očituje kroz razna ulaganja, sklopljene sporazume, a također, veliki broj ugovora imamo u proceduri i nadamo se da ćemo kroz našu bilateralnu suradnju učiniti sve da se realizacija ovih sporazuma koji su u proceduri što brže okonča na dobrobit privredne suradnje zemalja – navela je Krišto.

Orban je nakon sastanka izjavio da je stekao jako dobre utiske i da je iskusio poštovanje i prijateljstvo. Naveo je da sa odgovornošću posmatraju ono što se dešava u BiH.   

- Mi smo susjedi i uvijek možete računati na nas. Izražavamo veliko divljenje za održavanje ovako kompliciranog političkog sustava - naveo je među ostalim Orban.

Mađarski premijer je rekao da je predsjedateljicu Krišto obavijestio i o procesima koji se događaju u okviru EU.

- Rekao sam da je sve u previranju i da su u tijeku velike transformacije, kad je riječ o u EU i u ekonomiji i u tehnologiji. Jedan od razloga jeste rat u Ukrajini i sudjelovanje EU u njemu. Zato smo dali značaj Balkanu, jer je Europi potrebna nova dinamika i novi sudionici – rekao je Orban.

Naglasio je da je EU potrebniji Balkan, nego što je to obrnuto.

- Mađarska vam je susjed i što god govorili u Bruxellesu, mi smo za brzo članstvo BiH u EU. Treba približiti pristup fondovima, treba investirati i u sigurnost na Balkanu. Dugoročno rješenje nije u prisustvu stranaca, već suradnji naroda koji žive ovdje – naglasio je Orban

Orban će se danas sastati sa članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega će ga primiti članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon toga i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Nakon posjeta Sarajevu, Orban će u Banju Luku gdje će održati sastanak sa predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom i drugim predstavnicima vlasti RS.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?