Mostar - od 1. travnja do 1. studenoga traje ribolovna sezona

Krivolova je svake sezone sve manje, ali se ne može iskorijeniti

22.06.2016.
u 10:00

Ribolovna sezona u punom je jeku, konačno su prestale i obilne kiše koje su mostarskim ribolovcima dobrano “pomrsile račune”, s obzirom na to da je ribolovna sezona krenula još 1. travnja.

No, kiše im nisu “pomrsile” najlon i strune, pa se svakim danom na obalama Neretve može vidjeti sve više ribolovaca. Udruga sportskih ribolovaca Neretva 1933. iz Mostara najveća je udruga sportskih ribolovaca u Bosni i Hercegovini.

Ribe ima dovoljno

USR Neretva ima oko 1400 stalnih članova, dok druge udruge u BiH nemaju ni polovinu Neretvinog članstva. Prvi i zapravo najčešći problem s kojim se ribolovci susreću, a svakako nije jedini, jest krivolov.

- Naši članovi su ujedno i članovi Lovočuvarske službe, imamo 7 stalno zaposlenih koji djeluju na našem području koje se prostire od mosta Begića i Begovića na sjeveru, pa do Maloševića na jugu. Lovočuvarska služba skoro uvijek je na terenu, no problema s krivolovom i osim toga ima, a to su najčešće oni koji love mrežom ili strujom.

Protiv toga se borimo koliko možemo i krivolova je svake godine sve manje, no svjesni smo da se ne može u potpunosti iskorijeniti. Nažalost, uvijek će biti pojedinaca koji nađu način kako bi ostvarili svoje nakane, kazao je u razgovoru za naš list Jurica Čorić, dopredsjednik USR-a Neretva 1933. Čorić dodaje da ribljeg fonda u Neretvi još uvijek ima dovoljno, no također napominje da je to puno manje nego prije. -Ribe nema ni približno kao što je bilo nekad, no na to ne utječu ribolovci. Mi svake godine uredno vršimo i poribljavanje, a obvezu poribljavanja imaju i elektroprivrede. Dakle, vršimo poribljavanje rijeke Neretve i njezinih pritoka s oko 30 tisuća odraslih jedinki pastrve, to se radi pred početak sezone, a poribljavanje mlađi radi se u 11. mjesecu - naglašava Čorić. Iz USR-a Neretva 1933. pozdravljaju izgradnju kolektora u Mostaru, njihovo postavljanje dobro je za grad, no isto tako blagotvorno će djelovati i na floru i faunu u rijeci Neretvi i oko nje, s obzirom na to da otpadne i kanalizacijske vode više neće utjecati u Neretvu. - To je svakako vrlo pozitivna stvar. Rijeka Neretva je u svom sjevernom toku, oko Konjica pa čak i Jablanice, voda prve kategorije, visoke kvalitete. Kod nas u Mostaru je druga priča. Međutim, uvjeren sam da će izgradnjom kolektora i pročistača vode i u Mostaru Neretva biti puno čistija, kazao je Čorić. Neizbježno pitanje bilo je kakvu vrstu ribolova Mostarci najviše prakticiraju. Odgovor je, očekivano, bio - mušičarenje. - U novije vrijeme ima dosta tehnika koje se primjenjuju na Neretvi jer Neretva je takva rijeka da se na njoj može uspješno ribariti raznim metodama.

Tradicija

Ima dosta ljudi koji love na varalice, voblere, leptire i slično, ima i onih koji prakticiraju “fly-fishing”, no ipak je tradicija Mostara mušičarenje. To je najzastupljenije. Ono što privlači svakog istinskog ribolovca nije to da ulovi ribu i odnese je kući, nego upravo to nadmudrivanje s ribom, pravljenje lažnih mušica koje će riba uzeti misleći da je prava. To je čar sportskog ribolova - kazao nam je na kraju Jurica Čorić, dopredsjednik USR-a Neretva 1933. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?