Izdali upozorenja

Krizi još nema kraja, u BiH s ljetom stižu novi migranti, ali i opasnost

Migranti
10.06.2019.
u 11:00

Svakim danom situacija na području Unsko-sanske županije sve je složenija, a sigurnost narušena. Sukobi migranata postali su opasni i za domaće stanovništvo. Posljednji masovni sukobi s velikim brojem ozlijeđenih i uhićenih zabilježeni su u Velikoj Kladuši u prihvatnom centru Miral. Tu već danima traju sukobi nekoliko skupina migranata koji u sukobima koriste hladno oružje, metalne šipke i druge predmete koji im se nađu pri ruci, piše Večernji list BiH.

Neograničeno kretanje

Neograničeno kretanje osoba bez identifikacijskih dokumenata stvara paniku među lokalnim stanovništvom. Svakodnevni sukobi potpiruju plamen panike i nezadovoljstva u Krajini. Policija je najavila mjere poput uvođenja policijskog sata i izvanrednog stanja ako se situacija ne smiri. A policija je u ovim slučajevima nemoćna jer većina migranata uopće nema ni identitet, dokumente i nemaju kud s njima. Na novi priljev migranata u BiH s dolaskom ljeta i na nove opasnosti za sigurnost nedavno je upozorio ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. Prema njegovim riječima, u BiH je stopostotno povećanje priljeva migranata u odnosu na prethodnu godinu te ih je trenutačno 5500, kao i da postoji mogućnost da se na ovoj ruti nađu osobe koje mogu biti prijetnja za javni red zbog čega se mora uključiti Tužiteljstvo BiH te konkretno procesuirati one koji čine kaznena djela. Podsjetio je da je u privremenom prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši prije nekoliko dana izbila masovna tučnjava u kojoj je sudjelovalo oko 100 migranata, napadnuta su i trojica policajaca te je oštećeno policijsko vozilo. - Zna se koji državljani iz kojih država se ne podnose i te skupine su bile razdvajane. Mi smo izdvojili 23 osobe koje su bile krivci te velike tučnjave i odredili smo ih za jedan blaži oblik nadzora, sve smo ih dovezli u Sarajevo - rekao je Ujić. Ravnatelj Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić naglasio je da ove osobe nemaju dokumente i nisu deportirane, a da bi bio utvrđen nečiji identitet potrebni su mjeseci jer je riječ o složenom procesu.

Mnogi bez dokumenata

Ujić naglašava da ima ljudi koji dođu do BiH, a da ih nijedna sigurnosna agencija ne registrira. Prema njegovim procjenama, migrantska kriza će potrajati, a u predstojećem razdoblju, s ljepšim vremenom, njihov broj će se povećati. Ujić upozorava da, osim sigurnosnog aspekta, zbog velikog broja migranata BiH prijeti i zdravstveni problem. U prihvatnim centrima pojavile su se zarazne bolesti, a već ranije su mediji izvještavali da ima šuge. Problem s migrantima u BiH svakim danom eskalira, najveći problem je sigurnost. Građani Bihaća i Velike Kladuše svjedoče da ulicama hodaju s oružjem, metalnim šipkama, provaljuju u kuće koje su prazne... Ujić je u izjavi za medije napomenu da u mješovitim migracijama najveći broj migranata dolazi iz Afganistana, Pakistana, Alžira, prosječne starosti između 18 i 35 godina. Izbjeglih i raseljenih osoba, navodi Ujić, ima između 10 i 12 posto, dok su ostalo ekonomski migranti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije